U samo nedjelju dana euro skočio s 1,28 na 1,32 dolara

Dodajte komentar

Na valutnim su tržištima prošle sedmice zabilježene velike oscilacije kurseva, pa je početkom sedmice cijena eura pala ispod 1,28 dolara, da bi polovinom nedjelje dosegnula 1,32 dolara, najviši nivo u tri sedmice.

Kurs eura prema američkoj valuti porastao je prošle sedmice 1,8 posto, na 1,3065 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, i to za 2 posto, na 99,20 jena.

I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena skliznula 0,1 posto, na 129,80 jena.

Početak sedmice nije najavljivao takav razvoj situacije. Na osnovu očekivanja da će američka centralna banka već u septembru početi smanjivati podsticajne monetarne mjere, dolar je jačao, pa je kurs eura skliznuo na samo 1,2755 dolara, najniži nivo u tri mjeseca.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Međutim, situacija se naglo promijenila u srijedu, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će američka centralna banka još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politike jer je stanje na tržištu rada i dalje slabo.

Zbog toga je američka valuta naglo oslabila, pa se kurs eura u srijedu, po prvi puta nakon tri nedjelje, probio iznad nivoa  od 1,3200 dolara.

Ipak, krajem sedmice dolar je nadoknadio dio gubitaka. Analitičari smatraju da će u dužem roku dolar ojačati jer je stajalište Feda o postupnom smanjenju podsticaja, paralelno s poboljšanjem stanja u američkoj privredi, u suprotnosti s ostalim vodećim centralnim bankama koje su očigledno spremne i dalje sprovoditi popustljivu monetarnu politiku.

“Reakcija tržišta nakon Bernankeove izjave bila je pretjerana. Mislim i dalje da će se uspon dolara nastaviti, premda sporijim tempom, s obzirom na istup Bernankea”, kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole.

S druge strane, jedinstvena evropska valuta našla se u drugoj polovini sedmice pod pritiskom zbog izjave zvanićnika Evropske centralne banke Petera Praeta da će ECB zadržati ključne kamatne stope na postojećim nivoima ili ih čak dodatno smanjiti, sve dok inflacija bude umjerena.

Pritiske na euro izazvao je i rast prinosa na portugalske obveznice, nakon što je vlada u Lisabonu zbog političke krize odgodila sljedeću ocjenu napretka reformi uslovljenih u sklopu paketa zajmova međunarodnih zajmodavaca. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *