UPDATE: Potrubač i KAP oštetili CGES za 10 miliona?

Dodajte komentar

Granična policija sinoć je na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog polja uhapsila finansijekog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica Dmitrija Potrubača, piše Dan.

On je uhapšen po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine Nine Ivanović, a u okviru istrage o krađi struje u KAP-u.

Iz Uprave policije je saopšteno da službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica, sprovode kontrolu poslovanja KAP-a, a da je plan kontrole  definisan sa Vrhovnim državnim tužilaštvom.

Na osnovu do sada preduzetih aktivnosti, sumnja se da su KAP u svojstvu pravnog lica i D.P. u svojstvu odgovornog lica u KAP-u počinili krivično djelo teška krađa, na štetu A.D. Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). KAP i D.P. su, kako se sumnja, krivično djelo počinili na način što su, u periodu od 22. februara do 25. maja 2013. godine, protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 MW/h, vrijednosti 9.640.079 eura (devet miliona šest stotina četrdeset hiljada sedamdeset devet eura), za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Policija je Potrubača tražila desetak dana kako bi obavili s njim informativni razgovor, ali mu se gubio svaki trag. Pojavio se sinoć na graničnom prelazu gdje je uhapšen po lokalnoj potjernici. Uručeno mu je rešenje o zadržavanju i danas će biti predat čužiocu.

Policija sumnja da je Potrubač pokušao da pređe u Srbiju kako bi izbjegao hapšenje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Podsjećamo, specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović naredila je prije desetak dana hitnu istragu u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP kako bi se utvrdile sve činjenice o krađi struje u poslednje pola godine.

Podgorički Kombinat aluminijuma posljednjih mjeseci snabdijevao se električnom energijom iz rezervi okolnih sistema, pošto je Elektroprivreda Crne Gore 22. februara prestala da mu isporučuje struju, što je do tada činila po nalogu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). KAP se nelegalno snabdijeva strujom od 1. januara ove godine.

CGES je struju za KAP uzimao direktno iz interkonektivne mreže od 22. februara do sredine juna, što je koštalo preko osam miliona eura. Tužilaštvo sumnja da je Potrubač direktno učestvovao u ovom nelegalnom poslu.

Prema saznanjima Dana narednih dana će na informativni razgovor biti privedeno još nekoliko službenika KAP-a, zbog sumnje da su imali saznanja o krađi struje. Radi se o osobama koje nijesu direktno učestvovale u izvršenju kriivčnog djela, ali su prikrivale osumnjičene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *