Savjet Centralne banke: Finansijski sistem relativno stabilan

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke je usvojio danas Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april i maj 2013. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i politikom Centralne banke u 2013. godini, saopšteno je iz Centralne banke.

Ocijenjeno je da je finansijski sistem relativno stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

– Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za prvi kvartal 2013. godine.  Konstatovano je da je u posmatranom periodu ostvaren visok ekonomski rast, ali da se je još rano govoriti o ovakim projekcijama rasta na godišnjem nivou, imajući u  vidu nisku bazu iz prvog kvartala 2012. godine. Zaustavljeni su negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji, povećan je obim aktivnosti u građevinarstvu i šumarstvu. U izvještaju je istaknuto da je i dalje prisutan visok rizik nelikvidnosti realnog sektora, ali da ipak ohrabruje rast izvoza i smanjenje uvoza. Istovremeno, evidentan je pad bruto i neto plata u odnosu na isti period prethodne godine. Ključni rizik predstavlja visok javni dug i tendencija njegovog daljeg rasta. Bankarski sistem je stabilan i likvidan, ali je učešće nekvalitetnih kredita i dalje visoko, navodi se u saopštenju.

Na Savjetu je usvojen i Izvještaj o kretanju cijena za I kvartal 2013. godine.

-U izvještaju je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama u martu u odnosu na decembar 2012.  godine, iznosila 0,5 odsto. U ovom periodu, najveći rast zabilježile su cijene iz kategorije hrana i bezalkoholna pića i cijene iz kategorije prevoza. Godišnja inflacija na kraju prvog kvartala iznosila je 3,3 odsto i značajno je niža od godišnje inflacije u decembru 2012. godine, kada je iznosila 5,1 odsto, piše u saopštenju.

Prema modelskoj procjeni očekuje se da će se inflacija na kraju 2013. godine kretati u rasponu od 3,9 odsto do 4,9 odsto, dok je ekspertska procjena da će se inflacija kretati u rasponu od 3 odsto do 5 odsto.

– U odnosu na prethodnu projekciju, iz decembra 2012. godine, projekcija inflacije za ovu godinu je povećana zbog uvođenja PDV-a koji će uticati na rast cijena, kao i zbog rasta agregatne tražnje. Na današnjoj sjednici, Savjet je usvojio Godišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za 2012. godinu sa finansijskim planom i finansijskim izvještajima za 2012. godinu, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *