Hrvatsko more skupo komšijama iz Srbije

Dodajte komentar

Ove godine se na Jadranu očekuje dvadesetak odsto više turista nego lani, ali većina se žali na skupoću, pogotovo u špicu sezone.

Brojke o dolasku srpskih turista na Jadran daleko su od onih od prije dvadeset i pet godina, tako da će i ovog ljeta samo oko 7.000 turista ljetovati od Umaga do Dubrovnika, najčešće u Istri i na ostrvima.

Kada je riječ o bezbjednosti, stanje je mnogo bolje nego prije, ali ne na svim dijelovima Jadrana. Gosti iz Srbije mogu da budu mnogo mirniji ako se odluče za Istru i Kvarner nego za zadarsko područje. Bezbjedan je odmor u Dubrovniku, Hvaru i Opatiji, ali tamo je i najskuplje. Ta tri bisera hrvatskog turizma podigla su cijene kao na Azurnoj obali, pa je gotovo nemoguće naći u sezoni smještaj ispod sto evra. Ni restorani nisu jeftini, ručak ili večera za dvoje su takođe sto evra, pa u konkurenciji sa Jadranom i Italija više nije skupa.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

– Gosti iz Srbije su dobrodošli i šteta što se više ne radi na reklamiranju Jadrana kod komšija – kažu u Turističkoj organizaciji Rovinja. – Van sezone su cijene mnogo povoljnije, a i kada se odmor rezerviše u posljednjem trenutku.

Rovinj sada ima hotele sa pet zvjezdica, poput “Lonea” i “Monte Mulinija”, ali je u sezoni noćenje gotovo 300 evra. U staru damu hrvatskog turizma Opatiju, usprkos visokim cijenama, gosti iz Srbije često dolaze. Riječ je i o onima koji su godinama navikli na ovaj dio Jadrana, ali skupoća je ove godine otjerala i mnoge srpske turiste sa Kvarnera, a slično se događa i na Hvaru.

– Hvar je postao top destinacija i cijene se formiraju po bogatim gostima – kažu u Turističkoj zajednici Hvara.- Ima sve manje hrvatskih turista, pa čak ni Slovenci, koji imaju najviše plate u ovom dijelu Evrope, više ne dolaze na Hvar.

Za hrvatske turističke radnike sve je veći interes vratiti goste iz Srbije na Jadran, jer se pokazalo da puni kapaciteti u najvišoj sezoni nisu dovoljni za dobre rezultate. Zato je interes privući goste iz regiona van sezone, pa se pripremaju brojni projekti. Na Kvarneru razmišljaju o ponudi za goste iz Srbije koja bi uključivala more i šoping.

– Dok cijene divljaju, a to se sada događa, teško da će gosti iz komšiluka dolaziti – upozoravaju turistički zvaničnici. – Ove je godine Jadran skuplji za dvadesetak odsto, negdje i više i uskoro će nas zaobilaziti i bogati gosti iz Evrope i Rusije.

Provod u Beogradu

Mladim Hrvatima Beograd je sve zanimljivije odredište zbog noćnih izlazaka i dobre hrane, pa se računa da će već ove jeseni biti povećan dolazak na vikend provod. Masovno se reklamiraju beogradski hoteli, a mladi iz Hrvatske ne žale se na cijene. Novosti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *