CEZAP očekuje presudu za kredite u švajcarcima kao u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Nakon presude sudova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u korist korisnika kredita u „švajcarcima”, CEZAP očekuje istu presudu i u Podgorici za 230 klijenata Hipo banke. Direktorka CEZAP-a Olga Nikčević istakla je da je očekivano da će podgorički Osnovni sud donijeti istu presudu, u skladu sa tužbom koju su podnijeli sredinom maja, u saradnji sa advokatskom kancelarijom „Velimirović i partneri”.

– Naša tužba ima isti osnov kao tužbe u Zagrebu i Mostaru, gdje su donesene sudske odluke u skladu sa tužbenim zahtjevom. Očekujemo da će se i kod nas dokazati da je banka radila nezakonito vezujući otplatu kredita za valutnu klauzulu, odnosno kurs švajcarskog franka, iako je kredit isplaćen u eurima. Oštećenim klijentima u Hrvatskoj i BiH biće nadoknađena šteta, a očekujemo da će tako biti i kod nas – kazala je Nikčevićeva.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U Crnoj Gori, prema podacima Centralne banke, 518 građana je podiglo stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima tokom 2007. i 2008. godine.

Trgovački sud u Zagrebu juče je donio presudu kojom je osam banaka proglašeno krivim po osnovi tužbe udruženja „Franak“, koje predstavlja više od 75 hiljada potrošača u Hrvatskoj koji su podigli kredite u švajcarskim francima. Po presudi, banke nijesu informisale klijente u cijelosti o rizicima, čime su povrijedile kolektivne interese i prava potrošača. U obrazloženju presude navodi se da je, kao poskedica toga, nastala neravnoteža u ugovorenim pravima na štetu potrošača. Sud je u nepravosnažnoj presudi naložio bankama da kredite u francima konvertuju u kune, po kursu na dan sklapanja kredita, kao i da vrate fiksnu kamatnu stopu. Klijenti banaka mogu pojedinačno tražiti povraćaj novca.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *