Nekoliko desetina hiljada demonstranata na ulicama Rima

Nekoliko desetina hiljada radnika i nezaposlenih marširalo je danas ulicama Rima, protestujući zbog rekordne stope nezaposlenosti i pozivajući vladu premijera Enrika Leta da po ovom pitanju učine nešto više osim „prazne retorike“.Miting, koji su organizovala tri najveća radnička sindikata CGIL, CISL i UIL prvi je veći protest od dolaska na vlast koalicije na čelu sa Letom nakon što su u februaru izbori okončani bez jasnog pobjednika.

U aprilu je stopa nezaposlenosti u Italiji bila rekordnih 12 odsto, a nezaposlenost među mlađim od 24 godine iznad 40 odsto.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Organizatori protesta iznijeli su pretpostavku da skupu prisustvuje više od 100 000 ljudi.

„Više ne možemo da prihvatimo neprestana obećanja koja ne prelaze u djela“, rekla je lider sindikata CGIL Suzana Kamuzo, prenosi Capital.

Italijanska ekonomija zabilježila je pad u svakom kvartalu od sredine 2011. godine i to je najduži period recesije od okončanja Drugog svjetskog rata.

Sindikati su uputili poziv vladi da interveniše i spriječi planove proizvođača bijele tehnike „Indesit“ da otpusti 1.400 radnika.

Kamuzova je istakla da „Indesit“ nije u krizi već da rukovodstvo želi da iskoristi zaradu i investira u Turskoj i Poljskoj.

Podijeli ovaj članak