Britanija razmišlja o podjeli RBS-a

Britanska vlada razmatra mogućnost podjele Royal Bank of Scotlanda, izjavio je ministar finascija u srijedu, potencijalno radikalan potez koji ukazuje na sve veću frustraciju vlade, jer već pet godina nisu uspjeli obuzdati krizu u bankarskom sektoru, piše Wall Street Journal.

George Osborne je rekao da će njegovo ministarstvo “hitno razmotriti” mogućnost podjele RBS-a – koji je 81% u državnom vlasništvu, nakon što ju je 2008. spasila od propasti – na ‘zdravu’ banku i ‘lošu’, koja bi preuzela loše kredite i hartiej od vrijednosti.

“Vidjećemo je li za Britaniju dobro da se RBS podijeli”, rekao je Osborne u svom godišnjem obraćanju londonskoj finansijskoj zajednici.

Prema njegovim riječima, konačna će odluka ovisiti o procjeni ministarstva finansija bi li takav potez podstakao kreditiranje firmi i pojedinaca i ubrzati povratak RBS-a u privatno vlasništvo.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Jedna od opcija o kojoj se razmišlja je da se relativno mali dio RBS-a – potencijalno uključujući i njihovu irsku banku u problemima i skupinu komercijalnih nekretninskih zajmova  – prebace u vladino tijelo.

Kakav god bio ishod ove analize, ona ukazuje na novi smjer vlade u odnosu prema RBS-u. Osborne je juče izjavio da su on i ostali zvaničnici  pogriješili što još prije nekoliko godina nisu razdvojili loše dijelove te velike banke od zdravih. RBS je krajem 2008. dobila oko 71 milijardu dolara novca poreskih obveznika, kako bi izbjegla bankrot. Osborne je izjavio da je njen povratak u privatne ruke “još daleko”, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak