Carinski dug Elektroprivrede 25,6 miliona eura

Dodajte komentar

Špediterske kompanije u Crnoj Gori dobile su dopis Uprave carina da će od njih, kao posrednika, biti naplaćen carinski dug ukoliko njihovi kli jenti to ne urade. Njima je poslat i spisak od oko 300 firmi, sa ukupnim carinskim dugom od 37,5 miliona.

Prema spisku koje su Vijesti dobile od špeditera najveći dužnik je Elektroprivreda Crne Gora EPCG koja državi po ovom osnovu duguje 25,6 miliona eura. 

Ovaj dokument potvrđuje ranije nezvanične informacije da EPCG ne plaća državi za poreze i doprinose otkad Kombinat aluminijuma KAP ne plaća struju, a da državne institucije to tolerišu kako bi kasnije svi poravnali dugove na štetu budžeta i redovnih poreskih obveznika.

Ukupan dug KAP-a za struju EPCG iznosi oko 44 miliona eura, tako da je moguće da su sa ostalim dugovima blizu cifre za poravnjanje. KAP je za struju dužan i Montenegro bonusu oko devet miliona i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu oko 17 miliona.

Na listi dužnika slijedi Regionalni vodovod za crnogorsko primorje sa 3,8 miliona, KAP sa 1,7 miliona, podružnica austrijskog Strabaga, koji je kupio Crnagoraput, 1,2 miliona, Montenegro Airlines 803 hiljade, Vektra 788 hiljada, preduzeće Gintaš, koje je gradilo istoimeni poslovni centar u Podgorici, 524 hiljade, B&S petrol Rožaje 217 hiljada. Ministarstvo prosvjete 209 hiljada… Na spisku je i Uprava carina koja sama sebi duguje 178 hiljada. Na kraju prošle godine ukupan carinski dug bio je 28,6 miliona.

Špediteri koje su Vijesti kontaktirale takođe protestuju zbog dopisa Uprave carina. Njima je sporan i nalog direktora Uprave carina Vladana Jokovića koji je preporučio podružnicama da u slučaju da je dužnik otišao u stečaj donesu nova rješenja kojim će i špeditera obavezati za plaćanje duga. To bi značilo, kako oni tvrdi, odlazak špeditera u bankrot jer, na primjer, Vektra koja je u stečaju duguje Carini 788 hiljada eura.

Špediteri kažu da su provjeravali spisak i da su utvrdili da na njemu ima i njihovih klijenata koji su platili dug, kao i onih kojima je, u skladu sa zakonom, omogućeno da dug plate u roku od 30 dana i da taj rok nije istekao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *