Konzorcijum zainteresovan za Novi duvanski

Dodajte komentar

Konzorcijum sa kojim se vode pregovori o preuzimanju Novog duvanskog kombinata, putem izgradnje fabrike, prihvatio je juče da iz postojećeg DKP-a preuzme što veći broj radnika – saopštio je za Pobjedu predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Vujović je kazao da se do ponedjeljka očekuje i dogovor oko cijene koju će investitor platiti za akcije, kao i da vjeruje da će ona biti veća od ponuđenih šest miliona za 100 odsto akcija NDKP.

Penzioneri i administracija

– Broj radnika DKP-a, koji neće preći u novi kombinat, neće biti veći od deset odsto. Od 171, koliko ih je bilo zaposleno na neodređeno prije uvođenja stečaja, sedam do osam radnika stiče uslov za penziju, a nekoliko radnika iz administracije će sigurno biti višak – precizirao je Vujović, podsjećajući da će radnici koji ostanu bez posla dobiti otpremnine po socijalnom programu koji je važio u momentu uvođenja stečaja.

Vujović je dodao da je dogovoreno i da se preuzme deset radnika iz DOO Proizvodnja i obrada duvana, koje posluje u okviru DKP. On je napomenuo i da će menadžerska struktura u NDKP biti stvar novog vlasnika.

Konzorcijum koji čine danilovgradska Partner kompani, užički Primat i budvanski Jaz Express na četvrtom tenderu za privatizaciju NDKP ponudio je da zaposli od 100 do 150 radnika.

Kontinuitet proizvodnje

Prema riječima Vujovića, potencijalni investitor će se obavezati i da nastavi kontinuitet proizvodnje postojećeg DKP-a do izgradnje fabrike, ali i da zastoj u proizvodnji prilikom selidbe bude što kraći.

Osim opreme koja je prenijeta u vlasništvo NDKP, nova fabrika preuzeće i tehnologiju i brendove domaćih cigareta.

On je kazao da je, po pitanju cijene za akcije, investitor tražio da još jednom napravi finansijsku analizu.

Cijena u ponedjeljak

– Na sjednici Tenderske komisije, koja je planirana za ponedjeljak, očekujemo da ćemo imati i cijenu za akcije i to veću od prvobitno ponuđene.

Konzorcijum je ponudio da za 100 odsto akcija NDKP-a plati šest miliona eura. Ponuda predviđa i realizaciju obaveznog investicionog programa za gradnju fabrike od oko 9,42 miliona eura, bez PDV u roku od 12 mjeseci i dodatnog investicionog programa u remont postojećih i kupovinu novih mašina, u iznosu od 1,5 miliona eura.

Nosilac konzorcijuma je užički Primat, preduzeće koje se bavi izgradnjom čeličnih konstrukcija, bravarskih i drugih građevinskih radova. Osnovna djelatnost preduzeća Jaz Express je održavanje i popravka motornih vozila, a Partner kompani osnovan je za proizvodnju duvanskih proizvoda.

Kupac nema obavezu prema stranim partnerima DKP

Odgovarajući na pitanje da li se tokom pregovora razgovaralo o značajnim poslovima koje DKP ima sa stranim partnerima, prvenstveno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije, Vujović je kazao da kupac nema obaveza prema tim ugovorima.

– Za očekivati je da će se, kako bi obezbijedio kontinuitet proizvodnje, kupac opredijeliti za saradnju sa dobavljačima i kupcima, u mjeri koja bude odražavala njihove interese – kazao je Vujović.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *