Hrvatske vize dovode više Rusa u Crnu Goru

Dodajte komentar

Odluka Hrvatske da uvede vize za turiste iz Rusije doprinijeće rastu broja gostiju iz te zemlje koji će ovog ljeta posjetiti Crnu Goru, smatraju crnogorski turistički radnici. I u Ministarstvu turizma očekuju veći broj ruskih turista ali se, kako tvrde, ne oslanjaju na dešavanja u konkurentnim destinacijama, nego na svoj rad. 

Hrvatska je 1. aprila uvela vize za ruske turiste zbog ulaska u Evropsku uniju. Prema podacima hrvatske turističke zajednice, koje su prenijeli mediji iz te zemlje, takva odluka mogla bi da prouzrokuje dolazak do 30 odsto manje turista iz Rusije i pad turističkog prometa do 18 odsto.

Komplementarna destinacija

Direktor Hotelsko-turističkog preduzeća Primorje Predrag Jelušić smatra da će zbog uvođenja viza znatan broj turista iz Rusije i Ukrajine godišnji odmor, umjesto u Hrvatskoj, provesti u Crnoj Gori, kao komplementarnoj turističkoj destinaciji hrvatskoj obali i primorju.

– U ovom trenutku nemam podatke da li će se taj procenat koji Hrvatska očekuje, od nekih 18 odsto u turističkom prometu, u cjelosti preliti prema Crnoj Gori. Vjerovatno ne u tom obimu, ali sigurno da znatan dio hoće – kazao je Jelušić Pobjedi.

Prema njegovim riječima, to je svakako povoljnost za turističke radnike Crne Gore da dodatno animiraju to tržište, jer je naša ponuda umnogome slična specifičnostima hrvatske turističke ponude.

– U saznanju sam da su određeni turoperatori svoje konekcije, koje se prvenstveno tiču avio-prevoza, preusmjerili jednim dijelom i na naše aerodrome. Tu se već neki efekat može vidjeti. Svakako da će i za sljedeću godinu sigurno važiti ista pravila, tako da to treba imati u vidu za narednu sezonu – naveo je on.

Dobar buking

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars Žarko Radulović ocijenio je da će uvođenje viza ne samo za ruske i ukrajinske turiste, nego i za one iz Turske, ostaviti traga na turizam Hrvatske, ali i da u njegovoj kompaniji ne očekuju značajno veći broj turista iz Rusije u Crnoj Gori.

– Ništa spektakularno ne očekujemo, jer onaj ko je mislio da dođe u Crnu Goru doći će. Ove vize daće nam neki procenat, ali to nije nešto spektakularno da kažete sad tih 25 odsto će doći u Crnu Goru, neće sigurno – rekao je Radulović Pobjedi, podsjećajući da se četvrtina ruskih turista u „posljednjoj minuti“ odlučuje za turističku destinaciju i da neće pristati da vade vizu.

Rusi dolaze

PR Ulcinjske rivijere Ana Živanović kazala je Pobjedi da svake godine evidentiraju više turista sa ruskog tržišta, dodajući da će odluka Hrvatske da uvede vize doprinijeti povećanju tog broja.

– Sigurno je da će uvođenje viza za rusko tržište u Hrvatskoj doprinijeti još većem porastu broja gostiju iz Rusije zato što oni definitivno vole Jadran i njima je ovo blizu. To je nekih dva sata leta od Moskve do Tivta.  Ovo je destinacija koju Rusi sve više posjećuju – navela je ona.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Pobjedi je saopšteno da se ne oslanjaju na dešavanja u konkurentnim destinacijama kada je u pitanju povećanje broja turističkih dolazaka jer oni, u skladu sa odrednicama Master plana i Strategije razvoja turizma, intenzivno rade na stvaranju uslova koji će obezbijediti veće interesovanje turista i rast posjećenosti.

– U strukturi turista koji posjećuju našu destinaciju najbrojniji su gosti iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza – 27 odsto ukupnog broja, tako da smo veliku pažnju poklonili ovom za nas veoma važnom emitivnom tržištu. Ove godine očekujemo veći broj ruskih turista u odnosu na prethodne sezone, a kao razlog navedenom istakli bi velike promotivne napore i dobro odrađen posao naše turističke privrede – saopšteno je iz Ministarstva.

U PR službi Ministarstva optimizam zasnivaju na informacijama koje dobijaju od predstavnika turističke privrede, ali i na osnovu pozitivnih iskustava i ostvarene saradnje sa brojnim turoperatorima na turističkim sajmovima koje su posjetili ove godine.

Prošle godine 243.647 turista iz Rusije

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma kažu da je prošle godine Crnu Goru posjetilo 243.647 turista iz Rusije.

– Ove godine u Ministarstvu očekuju rast turističkih dolazaka i nastavak pozitivnog trenda koji traje od 2008. godine – kažu u ovom Vladinom resoru.

Prema podacima Monstata, u aprilu ove godine najbrojniji su bili turisti iz Rusije i oni su ostvarili najviše noćenja – 19,8 odsto.

Radulović: Aerodrom Tivat već bukiran

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars Žarko Radulović kazao je da raste interes turista za Crnu Goru, da je buking dobar, ali je limitiran brojem letova.

– Već sad dolazimo u situaciju da je aerodrom Tivat u potpunosti bukiran, u Podgorici još nešto ima. Po pravilu turisti kupuju Podgoricu tek onda kada je Tivat rasprodat. To je mali problem i najava koja znači razmišljanje i Vladi i Ministarstvu turizma i Aerodromima Crne Gore o proširenju kapaciteta i eventualnom uvođenju savremene tehnologije koja bi dozvolila da se leti i da „sunset“ bude negdje oko deset sati naveče, a ne u sedam kako je dosad bilo –  kaže Radulović.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *