Nove gazde će morati preuzeti radnike DKP-a

Dodajte komentar

Pregovori sa jedinim konzorcijumom koji je zainteresovan za preuzimanje Novog duvanskog kombinata, a kojeg čine kompanije Primat iz Užica, Partner company iz Danilovgrada i Jaz express iz Budve, biće nastavljeni danas, saopšteno je “Vijestima” iz Tenderske komisije.

Na četvrtom tenderu za privatizaciju Novog duvanskog kombinata stigla je samo jedna ponuda u kojoj je predloženo da konzorcijum tri kompanije za šest miliona kupe akcije od Vlade i Opštine, u izgradnju nove fabrike investiraju 9,4 miliona, a u opremu 1,5 miliona eura.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović rekao je da će nakon što je pristigla ponuda proglašena formalno ispravnom, nastaviti pregovore sa predstavnicima investitora, a da do kraja sedmice očekuje njihov povoljan ishod.

“Pokušaćemo u direktnim pregovorima da još poboljšamo cijenu za akcije. Druga stvar koju ćemo zahtijevati je da novi kupac preuzme što više radnika koji trenutno rade u DKP-u”, izjavio je Vujović “Vijestima”.

On je potvrdio da su predstavnici ponuđača obišli sjedište stare kompanije jer žele „da imaju kompletan uvid u opremu, postojeću tehnologiju, kao i spisak radnika“.

“Očekujem da će pregovori biti uspješno okončani”, istakao je Vujović.

Oprema starog DKP-a već je proknjižena kao imovina Novog duvanskog, kojoj stara kompanija pred likvidacijom plaća mjesečni zakup u iznosu od 6.000 eura.

Od imovine stare kompanije koja još nije formalno prenijeta na Novi duvanski su osam brendova cigareta starog Duvanskog. Trenutno učešće cigareta DKP-na domaćem tržištu je svega četiri odsto.

Nosilac konzorcijuma ponuđača je užička kompanija Primat koja se bavi izgradnjom čeličnih konstrukcija, bravarskih i drugih građevinskih radova. Vlasnici kompanije su Boško, Nebojša i Aleksandar Demirović.

Osnovna djelatnost firma Jaz express je “održavanje i popravka motornih vozila”, a vlasnici su Petar Miloš iz Grblja i Nebojša Čolan.

Prema podacima iz registra, osnivači Partner company su Miloš Đačić, Dejan Škuletić i Jovan Ašanin. Preduzeće je 24. januara ove godine, prema podacima CRPS-a, osnovano za proizvodnju duvanskih proizvoda.

Kao predstavnici investitora u pregovorima i “snimanju stanja” u starom Duvanskom, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” zasada su najviše angažovani Ašanin i advokatica Zorica Đukanović.

Prethoda tri tendera koja su za razliku od posljednjeg, predviđala samo djelimičnu privatizaciju Novog duvanskog ili dokapitalizaciju putem izgradnje nove fabrike, propali su jer je tražena od države previsoka cijena izgradnje novog kompleksa koji će se nalaziti na Tuškom putu iza Distributivnog centra. Građevinska kompanija “Zetagradnja” tražila je više od 13 miliona za izgradnju fabrike što je za Vladu bilo preskupo.

Najmanje 40 radnika višak

U staroj fabrici cigareta trenutno je angažovano oko 190 radnika, a konzorcijum ponuđača je naveo da bi novu fabriku izgradio za 12 mjeseci i zaposlio između 100 i 150 radnika.

„Za radnike koji budu višak biće ponuđena isplata otpremnina“, očekuje Branko Vujović. Prilikom isplate u DKP-u, prije dvije godine, prekobrojnim radnicima su isplaćivane otpremnine u iznosima od sedam do 15.000 eura, a prosječna je bila oko 12.500 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *