Završavaju li Amerikanci sa masovnim štampanjem dolara?

Dodajte komentar

Prošle sedmice je bilo dosta akcije na valutnom tržištu, ponajviše zbog izjava visokih zvaničnika američke Centralne banke. Odlučili su polako početi privoditi kraju programe ubrizgavanja ogromnih količina novca u sistem kojima pomažu podstaknuti ekonomski rast. Tržište je na ove najave burno reagovalo pa je na svim važnijim valutnim parovima dolar odmah ojačao, jer ovaj potez Centralne banke očito znači da se situacija u američkoj ekonomiji značajno popravila u odnosu na recesijske godine.

Američki dionički indeksi su  takođe burno reagirali te su pali oko 2% sa istorijskog maksimuma koji je postignut u srijedu. Vrijednost S&P500 indeksa na platformi Admiral Marketsau srijedu je iznosila 1687 poena, a trenutno iznosi 1650 poena.

Nakon što su tržišta burno reagovala na najave Centralne banke, visoki zvaničnici su pokušali ublažiti uticaj svojih izjava te su rekli da iako planiraju privesti kraju programe masovnog štampanja novca i dalje će pomno pratiti stanje u ekonomiji te ako se ukaže potreba za tim, ponovno će pokrenuti programe podsticanja ekonomske aktivnosti.

Prošle sedmice dolar je ojačao u odnosu na većinu najtrgovanijih valuta, a izuzeci su jedino euro i japanski jen. Euro je blago ojačao u odnosu na američki dolar i ostale valute zbog boljeg od očekivanog raspoloženja menadžera u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji Eurozone. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2940.

Japanski jen je napokon napravio predah te je prošle sedmice ojačao u odnosu na sve najtrgovanje valute. Trenutni kurs iznosi oko 101 jen za 1 američki dolar.

Događaji koji će ove sedmice imati najveći uticaj na valutna kretanja su aukcija španskih obveznica u srijedu te podaci o rastu američkog BDP-a i broja nezaposlenih u četvrtak.

Ako aukcija španskih obveznica prođe dobro, euro bi mogao do kraja sedmice blago ojačati, a ako aukcija ne prođe dobro, euro će najvjerovatnije oslabiti te treba razmišljati samo o short pozicijama na euru.

Za BANKAR.ME:

Josip Kokanović, mag. oec.
Glavni analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *