Kako “pomaže” MMF: Uzmeš 50, a vratiš 421 milijardu dolara!

Dodajte komentar

Turska je polovinom mjeseca maja izvršila uplatu i posljednje tranše dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Odnedavno, Turska je postala zemlja koja ne traži, nego daje pozajmice. Finalna rata 51-godišnjeg dugovanja u iznosu od 421 milijardu dolara, zaduženja u okviru standby aranžmana sa MMF-om, isplaćena je polovinom maja. Za cijelu Tursku je to veoma popularna tema, naročito nakon što je zavladala ekonomska kriza u ostatku svijeta.

Prvi stand-by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom Turska je zaključila 1961. godine. Nakon prvog, Turska je svakih par narednih godina potpisivala nove standby aranžmane, a konačni, devetnaesti po redu, potpisan je 2005. godine.

Turska je 47 godina, sve do 2008., potpisala 19 različitih stand-by aranžmana sa MMF-om u vrijednosti od oko 50 milijardi dolara. Osim senzacionalne vijesti da je Turska skinula sa pleća jaram MMF-a, posebno je zanimljivo napomenuti da je Turska sa 19 ugovorasa MMF-om uzela od ove međunarodne institucije oko 50 milijardi dolara.

Konačan bilans ovog pogubnog kreditnog aranžmana kaže da je Turska dobila oko 50 milijardi a vratila 421 milijardu.

Izvor: Haber.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *