TURCI KUPUJU MONTENEGRO I BEOGRADSKU BERZU?

Dodajte komentar

U narednih nekoliko dana turska berza Borsa Istanbul preuzeće 30 odsto vlasništva Montenegro berze, otkriva Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe koja je većinski vlasnik crnogorske berze. Turci bi mogli da kupe udio i Beogradske berze.

– Borsa Istanbul ima namjeru da poveže sve berze u regionu, a zainteresovani su i da kupe udio i u Beogradskoj berzi – rekao je Knežević, ali nije mogao da precizira po kojoj cijeni će biti prodat udeo Montenegroberze, rekavši samo da će se prodaja obaviti „po berzanskoj cijeni“.

Knežević je ukazao na to da je namjera Turaka da objedine sve berze u regionu pošto su i u Turskoj sve berze objedinjene pod jednom, ali i da je Borsa Istanbul među vodećim u svijetu po obrtu koji dnevno ostvari.

Analitičar Nenad Gujaničić kaže da je “interesovanje bilo koje veće berze, kao što je Istanbulska, svakako dobra vijest jer bi nastavak ovakvog stanja vodio postepenom gašenju ovdašnjeg tržišta“.

– Koliko je ozbiljnom smatraju državni zvaničnici pokazuje situacija da se niti jedna emisija dugoročnih državnih dužničkih hartija nije realizovala preko ovog tržišta – navodi on.

Gujaničić podseća da, kada je riječ o kupovini berze, Bečka berza ranije pokazala interesovanje da kupi udio u Beogradskoj berzi, međutim do akvizicije nije došlo.

– Interesovanje za Beogradsku berzu je u prošlosti pokazivala Bečka berza, ali su tadašnji državni zvaničnici riješili da je delistiraju sa tržišta, dajući signal potencijalnim kupcima da ovo tržište nije na prodaju. Koliko je to bio loš potez najbolje govori aktuelna situacija u kojoj berza tavori, a njen većinski vlasnik (država, direktno i indirektno preko mnogo paradržavnih firmi) ne pokazuje nikakvu brigu i interes za njen razvoj – kaže Gujaničić, prenosi Blic.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *