EU želi nadzor nad bankarskim računima do 2014.

Dodajte komentar

Čelnici Evropske unije zauzeli su se u srijedu da se pravila o automatskoj razmjeni podataka o bankarskim računima usvoje do kraja ove godine, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy nakon završetka summita Evropske unije posvećenog borbi protiv utaje poreza i energetskim pitanjima. Summit je održan u srijedu u Bruxellesu.

“Postoji konsenzus o promjeni direktive o oporezivanju štednje, čime bi se proširila automatska razmjena podataka i na druge vrste prihoda osim za kamate na štednju. Evropski savjet poziva da se to usvoji prije kraja godine”, izjavio je na konferenciji za novinare Van Rompuy.

Evropska unija se želi obračunati s poreskim prevarama, utajama poreza i poreskim oazama. Zbog raznovrsnih načina izbjegavanja poreza EU prema procjenama godišnje gubi hiljadu milijardi eura ili dvije hiljade eura po glavi stanovnika. Nešto manje od hiljadu milijardi iznosi sedmogodišnji budžet EU-a.

Promjenu direktive od 2008. blokiraju Austrija i Luksemburg, koje ističu da su spremne ukiniti bankarsku tajnu nakon što to učine i treće zemlje poput Švajcarske.

Evropska komisija će u junu pripremiti prijedlog kojim bi se u automatsku razmjenu podataka uključio puni širi raspon prihoda.

Komisija bi do kraja godine trebala predložiti nove pravne instrumente koji bi trebali onemogućiti velike multinacionalne kompanije da prikrivaju profite i tako izbjegavaju plaćanje poreza.

Velike firme poput Amazona, Googlea ili Applea, koje posluju širom svijeta, uspijevaju koristeći rupe u zakonima platiti vrlo male poreze na goleme dobiti.

U zaključcima se ne spominje ime nijedne kompanije .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *