U Boksitima počela proizvodnja, Mađari uplatili avans od 80 hiljada

Dodajte komentar

Na površinskom kopu Zagrad u Žipi nikšićkoj juče je, nakon 18 mjeseci zastoja, obnovljena proizvodnja. Izvršni direktor firme Milorad Đurović kazao je da će se eksploatacija odvijati u tri smjene, a ukupno je uposleno 60 proizvodnih radnika. Uprava je obezbijedila prevoz i hranu radnicima na tom kopu. Đurović je istakao da su sa Zagrada mađarskoj firmi „Vagon impeks”, od ugovorenih 20 hiljada tona, već otpremili tri hiljade tona rude sa lagera.

– Kupac iz Mađarske je uplatio 80 hiljada eura avansa, a sedmično treba da im otpremamo po tri hiljade tona rude – kazao je Đurović i podsjetio da s tom firmom imaju godišnji ugovor o isporuci 200 hiljada tona rude.

On je najavio da će početkom juna početi i isporuka rude kupcu u Češkoj, kojem, prema ugovoru, treba da isporuče 12 hiljada tona rude.

–Postoji raspoloženje da se taj ugovor produži i da Česi kupuju veće količine, tako da bismo za Češku mjesečno otpremali dvije do tri hiljade tona – rekao je Đurović.

Kako je pojasnio, početak proizvodnje, koju je ruski CEAK obustavio u novembru 2011. godine, još je jedna stavka iz sporazuma o prekidu štrajka rudara, koji je potpisan sa sindikatima firme. Prošle sedmice 314 radnika dobilo je septembarsku platu i polovinu oktobarske, a Đurović najavljuje da će drugi dio te zarade biti isplaćen do 31. maja, kako je i dogovoreno.

– Ne bih se bavio ovim kad ne bih imao vjeru u budućnost Rudnika boksita. Imamo sve kapacitete – rudu, profesionalan i odgovoran tim i radnike koji su sada više nego ikad zainteresovani da se proizvodnja održi i da se veliki problemi u firmi počnu rješavati – naglasio je Đurović, uz tvrdnju da će sporazum o prekidu štrajka biti poštovan.

On je dodao da predstavnici fabrike „Birač” iz Zvornika uskoro treba da dođu u Nikšić kako bi se dogovorili o kupovini rude, a poslovodstvo Rudnika razgovaraće i sa podgoričkom firmom „Bemaks”, kojoj su Boksiti podizvođači radova na tunelu Tifran kod Berana, kako bi precizirali dalje poslove koje su dužni da izvedu na pomenutom tunelu. Nakon štrajka u jami Biočki stan, radnici sektora tunelogradnje su se vratili u Berane i nastavili posao.

Trideset radnika je štrajkovalo u jami Biočki stan od 26. aprila do 12. maja. Nakon niza pregovora, rudari su pristali da prekinu štrajk, a Vlada se obavezala da isplati 320 hiljada eura pozajmice za plate i početak proizvodnje.

Sindikat zadovoljan

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da su zasad zadovoljni poštovanjem odredbi sporazuma o prekidu štrajka. Zaposleni će, istakao je on, čekati do kraja mjeseca drugu polovinu oktobarske plate, a krajem juna će primiti cijelu novembarsku zaradu.

–Nakon praznika, tražićemo razgovor sa gradonačelnikom Veselinom Grbovićem, koji je obećao da će nam pomoći u obezbjeđivanju milion eura kredita, od čega bi, između ostalog, mogle biti isplaćene još četiri plate – rekao je Bojanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *