Umjesto očekivanih Turaka i Kineza, Hypo banku u Austriji kupuje indijski Srei Group?

Dodajte komentar

Indijska finansijska grupacija, sa sjedištem u Calcatti, već je otvorila kancelarije u Rusiji i Njemačkoj, a sada bi mogla preuzeti i poslovanje Hypa u Austriji.

Privatizacija nacionalizovane austrijske Hypo grupacije bliži se finalizaciji, a izgledno je da bi novog vlasnika ipak najprije mogla dobiti austrijska podružnica.

Pregovori oko prodaje bankarskog poslovanja u Austriji ušli su u konačnu fazu, no umjesto ruskog ili turskog investitora koji su se u  finansijskim krugovima smatrali najvjerovatnijima, novi vlasnik mogla bi postati indijska finansijska grupacija Srei Group. U ‘dealu’ je zasad samo banka u Austriji pa će se novi vlasnik za banke u Italiji, Hrvatskoj te ostatku jugoistočne Evrope, tražiti zasebno.

Prema pisanju austrijskog Die Pressea iz neslužbenih izvora, indijski Srei Infrastructure Finance Ltd. ima “dobre šanse” za kupovinu austrijske podružnice.

“Proces privatizacije austrijske podružnice najviše je odmaknuo i ‘deal’ je ugovoren za ovu godinu”, rekao je Poslovnom dnevniku portparol banke u Austriji Nikola Donig, no nije želio komentarisati navode o ulasku indijske grupacije. Portparol Sreija Braj Kishore za Bloomberg je demantovao interes za akviziciju, no nije precizirao je li neka od kompanija unutar koncerna ipak mogući kandidat za novog vlasnika Hypa. Austrijska akvizija donijela bi indijskoj finansijskoj grupaciji bankarsku licencu i omogućila jednostavni(ji) ulazak na evropsko tržište.

Prema podacima s internet stranice, Srei je jedan od pionira u infrastrukturnom finansiranju u Indiji; a povrh toga finansira energetske projekte, telekomunikacije i saobraćaj. Sredinom prošle  godine pod upravljanjem je imao 3,5 milijarde dolara imovine. U vlasničkoj strukturi kao manjinski dioničari od 1997. su međunarodne institucije International Finance Corporation (dio grupacije Svjetske banke), njemačke razvojne banke KfW i DEG, kao i finansijske institucije u vlasništvu Vlada Holandije, Belgije i Finske. Indijska grupacija jedna je od prvih tamošnjih nebankarskih institucija s pristupom međunarodnim tržištima kapitala; od 2005. godine kotira na Londonskoj berzi te još nekoliko tržišta kapitala. Širom Indije ima mrežu od 85 podružnica putem kojih opslužuje više od 30.000 klijenata, a otvaranjem dva ureda u Rusiji i Njemačkoj započela je međunarodnu ekspanziju. Hrvatska Hypo Alpe-Adria banka, nema sumnje, još će neko vrijeme čekati na privatnog vlasnika.

“Kad je u pitanju prodaja Hypa u jugoistočnoj Evropi, proces je tek započeo u maju 2012. i daleko sporije je napredovao”, nedirektno su potvrdili iz Hypa u Austriji. Do kraja maja Beč Evropskoj komisiji treba predati plan restrukturiranja jer je ponovna privatizacija bila uslov Bruxellesa za spašavanje posrnule banke 2009. godine.

U pripremi za prodaju, od koje se Austrija nada dobiti 1,5 milijardu eura, grupa je razdvojena na četiri cjeline; na poslovanje u Austriji, Italiji te jugoistočnoj Evropi (u koju spadaju banke u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji) te kompaniju u koju se izdvaja nematično poslovanje. Čelnik grupe Gottwald Kranebitter prošle godine otkrio je da su za Hypo grupu potencijalno zainteresovaane banke iz Evrope, Rusije, Turske i jugoistočne Azije, kao i “finansijski” ulagači.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *