Rekordan trgovinski suficit eurozone uprkos krizi

Dodajte komentar

Eurozona je u martu ostvarila rekordan trgovinski suficit od 22,9 milijardi eura, što je znatno više u odnosu na februarskih 10,1 milijardu eura,  pokazuju danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Eurostata.

Izvoz je u eurozoni u martu, na mjesečnom nivou, porastao za 2,8 odsto, dok je uvoz smanjen za jedan odsto, saopštio je Eurostat, a prenosi Frans pres.

U 27-članoj Evropskoj uniji je zabilježen trgovinski suficit od 15,8 milijardi eura, što je daleko više u odnosu na februarskih 1,7 milijardi eura. Trgovinski suficit je jedan od ključnih faktora rasta ekonomije.

Njemačka, kao drugi najveći svjetski izvoznik poslije Kine, u najvećoj mjeri je doprinijela ovim pozitivnim podacima, s trgovinskim suficitom u martu od 30,4 milijarde eura. Slijede Holandija i Irska sa suficitom od 9,3 milijarde eura, odnosno 5,1 milijardu eura.

Najveći trgovinski deficit je zabilježen u Britaniji od 17,9 milijardi eura, Francuskoj – 15,3 milijarde eura, Španiji – 3,8 milijardi eura i Grčkoj – 3,7 milijardi eura. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *