Kvartalna dobit Petrola 12,4 miliona eura

Dodajte komentar

Grupa  Petrol je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila čistu dobit od 12,4 miliona eura. Ostvareni rezultat je četiri posto slabiji u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i 20 posto veći od planiranog, objavila je kompanija.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Petrol je kroz prodaju prihodovao 947 miliona eura dok je u istom razdoblju prethodne godine prihodovao 903 miliona eura.

Dobit iz poslovanja za prvi kvartal iznosi 20,3 miliona eura, a dobit iz poslovanja prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) 30 miliona eura, navodi Petrol  u saopštenju objavljenom na interetskim stranicama Ljubljanske berze.  U prvom kvartalu 2012. EBITDA je iznosila 33,4 miliona eura. Kvartalna bruto dobit grupe pala je s 87 miliona eura u 2012. na 80,8 miliona eura u ovoj godini.

Petrol je je u prva tri mjeseca prodao 641.100 tona naftnih derivata (sedam posto više nego u prvom tromjesečju prošle godine),  55,8 miliona kubnih metara zemnog plina (osam posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje) te 16.500 tona tečnog naftnog plina (dva posto manje u poređenju s istim razdobljem prethodne godine).

Grupa Petrol prodala je u prvom tromjesečju i 1,1 teravatsati električne energije, što je 116 posto više u poređenju s odgovarajućim lanjskim razdobljem. Prodajom robe široke potrošnje Petrol je u prva tri mjeseca ove godine prihodovao 117,4 milmiliona juna eura, što je devet posto manje u poređenju s istim lanjskim razdobljem. Krajem marta poslovna mreža Petrola obuhvaćala je 464 benzinske stanice – 315 u Sloveniji, 93 u Hrvatskoj, 37 u BiH, osam u Srbiji, šest na Kosovu i pet u Crnoj Gori, prenosi Bankamagazaine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *