Fali para za završetak Eko zgrade

Dodajte komentar

Izgradnja Eko zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici kasni jer Austrijska agencija za razvoj ne može Crnoj Gori da donira 820.000 eura za taj projekat. Vlada konstatovala da bi svako dalje kašnjenje ili odlaganje realizacije bilo kompromitujuće po ugled i reputaciju Crne Gore u UN-u.

Vlada je danas usvojila Informaciju o aktuelnim problemima u vezi sa realizacijom projekta UN Eko zgrade u Podgorici, prenosi CdM.

„Direkcija javnih radova je u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i UNDP‐om izradila i revidirala Glavni projekat ugradnje fotonaponskih panela, koji su trebalo da budu predmet donacije Austrijske agencije za razvoj. Procijenjena vrijednost radova nabavke i ugradnje fotonaponskih panela iznosi cca 820.000 eura“, navodi se u Informaciji koja je objavljena na Vladinom sajtu.

Austrijska agencija za razvoj je, u decembru 2012. godine, obavijestila Vladu da ne može obnoviti ugovor sa Crnom Gorom, jer je naša država u međuvremenu stekla status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, usljed čega ne može više biti u razvojnom programu te agencije.

„Kašnjenje u realizaciji projekta uzrokovalo je gubitak donacije, što u ovim uslovima ozbiljno ugrožava završetak projekta i opterećuje odnose sa sistemom UN u zemlji. Svako dalje kašnjenje ili odlaganje realizacije bilo bi kompromitujuće po ugled i reputaciju Crne Gore u UN-u, posebno s aspekta potvrde i obećanja datih prvobitno prilikom posjete Glavnog administratora UNDP‐a u septembru 2010, a zatim i Generalnog sekretara UN‐a u julu 2012.“, navodi se u informaciji koju je Vlada usvojila.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova na izgradnji Eko zgrade UN u Podgorici iznosi 3.970.000 eura.

Kamen temeljac za izgradnju UN Eko zgrade je položen 8. septembra 2010. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *