Rudari blokirali ulaz u jamu i počeli štrajk glađu

Dodajte komentar

Nikšićki rudari danas u blokirali ulaz u jamu Biočki stam i stupili su u štrajk glađu, saznaje CdM. Takođe, kao što su i najavili prekinuli su kontakt sa javnošću. Podsjećamo, oni su juče odbili prijedlog sa sastanka Komisije za ekonomsku politiku KEP i najavili da će danas do 12 sati čekati na odgovor Vlade o obezbjeđenju novca za sedam zaostalih zarada.

Oni nijesu prihvatili prijedlog Komisije za ekonomsku politiku da Vlada nađe način da obezbijedi 320.000 eura za isplatu dijela zaostalih zarada.

Komisija je na jučerašnjoj sjednici predložila Vladi da pronađe način da nikšićkim Rudnicima boksita isplati 320 hiljada eura u vidu podrške ili pomoći.

Jedan od rudara koji je već 13. noć proveo u jami, Zoran Ćipranić, potvrdio je da će radikalizovati proteste i da će čim se vrate u jamu pregraditi ulaz utovarnom lopatom koja je već u utorak pripremljena.

“Situacija u jami je izuzetno teška, a zdravlje rudara sve ugroženije. Svjesni smo da rizikujemo zdravlje, ali odustati od svojih zahtjeva za isplatu sedam zarada nećemo. Dugo smo bili strpljivi, čekali, davali šansu nadležnima i vjerovali ali uzalud, sad više odustajanja nema”, kazao je Ćipranić na rudokopu Seoca.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović je danas rekao da se nada da će Vlada na sjutrašnjoj sjednici donijeti ispravnu odluku, te da neće dozvoliti da neko od rudara, koji su već lošeg zdravstvenog stanja strada.

U jami Biočki stan protestuje oko 30 rudara.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno vazduha. Uslovi u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stepena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *