Holandija kritikuje porez na finansijske transakcije u EU

Dodajte komentar

Holandski ministar finansija Jerun Dajselblum, koji je takođe šef Eurogrupe, izjavio je juče da će se holandska vlada suprotstaviti planovima 11 zemalja za uvođenje kontroverznog poreza na finansijske transakcije (FTT).

Odgovarajući na pitanje Ekonomskog komiteta Evropskog parlamenta, Dajselblum je naglasio da isključivo govori u svojstvu holandskog ministra finansija, a ne kao šef Eurogrupe, prenosi Frans pres.

Dajselblum je rekao poslanicima da će porez na finansijske transakcije ozbiljno ugroziti penzione fondove.

„Smatramo da ne bi bilo pogodno imati porez na penziona sredstava. Istovremeno, ne mislimo da bi prihodi od ovog poreza trebalo da budu evropski, već da bi morali doći do nacionalnih vlada“, dodao je on.

„Holandska vlada je, međutim, zainteresovana za ovu mjeru i spremna je da razgovora o tome – ali imamo neke stroge uslove“, dodao je on, ne navodeći detalje.

Planirano je da putem uvođenja FTT-a, kojim bi se trgovina akcijama i obveznicama oporezovala sa 0,1 odsto, a trgovina finansijskim derivatima sa 0,01 odsto, prikupi između 30-35 milijardi evra svake godine.

Francuska i Njemačka su među prvima pozvale na uvođenje poreza, a nešto kasnije su im se pridružile Austrija, Belgija, Estonija, Grčka, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španija, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *