Zadovoljni posjetom: Italijani šalju ponudu za rudnik barita u Pljevljima

Dodajte komentar

Italijanski preduzetnici iz pokrajine L'Akvila koji su zainteresovani za otvaranje rudnika barita u Pljevljima zadovoljni su posjetom najsjevernijem crnogorskom gradu i rudnom bogatstvu koje posjeduje, rekao je za Dnevne novine predstavnik industrijskog regiona Abruko Minerarija, Nikola Di Simone.

Ipak, prema riječima Di Simonea, konačnu odluku o otvaranju rudnika u pljevaljskom selu Potkovač i izvoza tog minerala u Italiju, preduzetnici će donijeti nakon što im se dostavi dodatna dokumentacija.

Postojanje rudnog bogatstva u Pljevljima, prema saznanju Dnevnih novina, italijanski preduzetnici su sami otkrili i došli na ideju da ga uzvoze. Ruda barita, za čiji izvoz su najviše zainteresovani Italijani, koristi se u naftnoj industriji, za proizvodnju papira i boja, te za prečišćavanje vode.

“Ja predstavljam industrijalce iz “Abruko Minerarija” koji rade u pokrajini Lakvila, iače rudarskoj oblasti koja je bogata kalcijum-karbonatom i magnezijum karbonatom odnosno dolomitom. Neki od naših klijenata su nas kontaktirali i pitali za izvoz rude barita, što je rezultiralo upravo ovom posjetom Pljevljima”, objasnio je jedan od zainteresovanih italijanskih industrijalaca Nikola Di Simone.

Kako tvrdi on, italijanski preduzetnici koji su obišli pljevaljski basen i nekadašnji rudnik barita, zadovoljni su posjetom i onim što su zatekli.

“Zadovolji smo cjelokupnom posjetom, a iskoristio bih priliku i da se zahvalim gradonačelniku Pljevalja, i predstvanicma Rudnika uglja koji su bili odlični domaćini”, rekao je Di Simone.

Međutim, konačna odluka o izvozu barita biće poznata za nekoliko mjeseci, kada zainteresovani industrijalci dobiju neophodnu dokumentaciju iz Pljevalja.

“Što je prije moguće mi ćemo poslati našu ponudu, ali čekamo neophodnu dodatnu dokumentaciju nakon koje ćemo se izjasniti. Mogu reći da je potražnja za mineralom barita velika u cijelom svijetu, jer se taj mineral u industriji veoma primjenjuje, ali i u raznim drugim oblastima”, zaključio je Di Simone.

Nekadašnji rudnik barita u pljevaljskom selu Potkovač zatvoren je prije više od deceniju i po, a ta rijetka ruda je bila izvožena isključivo u Sjedinjene Američke Države, a jedan mali dio u Poljsku. Pored te rude, italijanski investitori su zainteresovani i za izvoz krečnjaka, gipsa, mermera, kao i minerala sige od koga se pravi ukrasno kamenje.

Prema procjenama koje su obavili stručnjaci iz pljevaljskog rudnika uglja, rezerve rude barita procjenjene na skoro 350.000 tona. Te rude najviše ima u naseljima Potkovač, Kovač ali i u drugim manjim mjestima, uglavnom desetina kilometara udaljenih od Pljevaljske opštine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *