Centralna banka BiH ostvarila profit od 19,1 milion KM

Dodajte komentar

Centralna banka (CB) BiH ostvarila je u prva tri mjeseca ove godine profit od 19,1 miliona maraka, što je više za 8,2 miliona KM u odnosu na isti period lani, navodi se u finansijskom izvještaju CB za prvi kvartal 2013. godine.

U izvještaju se ističe da je na poslovanje Centralne banke u prva tri mjeseca ove godine i dalje značajno uticala trenutna situacija na evropskim finansijskim tržištima.

– Ostvareni profit veći je za 74,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja zadovoljavajući rezultat s obzirom na činjenicu da se poslovalo u izuzetno teškim ekonomskim okolnostima – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su na ovakav nivo dobiti prvenstveno uticali ostvareni dobici po osnovu prodaje hartija od vrijednosti raspoloživih za prodaju i nerealizovane pozitivne kursne razlike na držano monetarno zlato.

– S druge strane, ostvareni su znatno manji troškovi naknada na depozite komercijalnih banaka, a i dalje se sprovodi politika racionalizacije troškova poslovanja – ističe se u izvještaju.

Monetarno zlato
U izvještaju se navodi da Centralna banka BiH drži monetarno zlato na računu u švajcarskoj banci, kreditnog rejtinga AAA.

– Vrijednost monetarnog zlata na dan 31. marta 2013. godine iznosi 234,2 miliona KM, dok je na kraju prošle godine iznosila 158,9 miliona KM – ističe se u izvještaju. Glas Srpske

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *