Slovenačke banke do sredine godine trebaju dokapitalizaciju od 900 mil. eura

Dodajte komentar

Slovenačke banke u većinskom ili pretežnom vlasništvu države trebaće do sredine ove godine najmanje 900 miliona eura svježeg kapitala u obliku dokapitalizacije.

Procjena je to slovenačke vlade iznesena u nacrtu nacionalnog programa za ovu i iduću godinu što ga je u srijedu uputila u parlament. Nacionalni program za ovu i iduću godinu, te reformski program za stabilizaciju javnih finansija vlada će početkom idućeg mjeseca poslati Evropskoj komisiji, a prije toga o dokumentima će obavijestiti javnost, objavili su slovenački mediji.

U središtu protivkriznih mjera koje će dokumenti obuhvaćati su postupna konsolidacija javnih finansija i podsticanje privrednog oporavka i početak privatizacije dijela državne imovine, navode mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore. Uz to, podići će se sadašnja stopa PDV-a sa 20 na 22 posto, odrediti restrikcije za plate u javnom sektoru i ograničiti dodatke na penzije, a vlada razmišlja i o svojevrsnoj “poreskoj amnestiji” za one koji su imovinu prenijeli u “poreske oaze”, kako bi se povećali poreski prihodi i popravilo stanje budžeta.

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek upozorila je prošle sedmice parlament da bi bez rebalansa budžeta koji je donijela prijašnja vlada i bez povećanja budžetskih prihoda moglo dogoditi da do kraja godine budžetski deficit bude 1,8 milijardi eura, što bi bilo neodrživo i zahtijevalo radikalne rezove plata i mirovina.

Ljubljansko “Delo” uz to navodi da je vlada premijerke Alenke Bratušek osigurala potrebnu parlamentarnu većinu za ustavne promjene koje će ograničiti pravo sazivanja zakonodavnih referenduma i uskladiti pravila o budžetskom deficitu prema odredbama fiskalnog pakta EU-a, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *