Kakav je učinak petogodišnje krize u Srbiji?

Dodajte komentar

Učinak petogodišnje ekonomske krize u Srbiji su opustošeni novčanici, otkazi, manje plate i veće rate, pišu Novosti.

Posmatrana kroz položaj prosječnog domaćinstva, ova kriza se ispoljava u sve oštrijim formama, kroz ubrzano „tonjenje“ u veće siromaštvo. To potvrđuju i značajan pad maloprodajnog prometa i sve manja kupovna moć stanovništva, i po zvaničnim podacima. Prema nekim analitičarima, naš standard je, u odnosu na 2008. godinu, opao za oko 80 odsto.

Danas za prosječnu potrošačku korpu valja izdvojiti nešto manje od 65.000 dinara, dok je prosječna plata oko 44.000 dinara.

U odnosu na krizno vrijeme iz devedesetih obilato se koriste i izvori prihoda putem zaduživanja kroz kredite i dozvoljene minuse, ukazuje ekonomista Saša Đogović. Otuda ukupan dug stanovništva Srbije trenutno iznosi 591 milijardu dinara, ili oko pet milijardi eura. Svaki građanin Srbije duguje bankarima, u prosueku, 791 evro.

Vera Vida, predsjednica Centra potrošača Srbije CEPS-a, ističe da kriza u Srbiji nije nova pojava, postoji od 1992, ali je u posljednjih nekoliko godina imala veće oscilacije i samim tim teže posljedice po životni standard, pa smo zakoračili u „vrijeme velikih odricanja“ što svakako utiče i na trgovce.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *