KAP: Najbitnija modernizacija i otplata duga

Dodajte komentar

Cijena proizvodnje i modernizacija Kombinata aluminijuma Podgorica , uz rješavanje duga od oko 400 miliona eura najbitnije su stavke za dalju održivost fabrike, ocijenio je dugogodišnji savjetnik Borda direktora podgoričkog preduzeća, Milisav Kovačević.

On je za Dan kazao da je prema predlogu Vlade KAP održiv ako država preuzme 260 miliona eura duga, ugovori cijenu električne energije od 27,5 eura po megavatu i smanji broj radnika na 500.

»U tom slučaju cijena ne bi iznosila manje od 2,03 hiljade USD po toni aluminijuma i struja bi u njoj učestvovala sa 542 USD, glinica 700, anode 358, ostali troškovi 125, održavanje 31 i plate 274 USD«, precizirao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako bi KAP funkcionisao prema prijedlogu Vlade, potrebno je da cijena aluminijuma na berzi bude 2,03 hiljade USD, a kurs dolara 0,75 eura i da se ne plaćaju amortizacija, kamate i ostali dugovi.

Kovačević je rekao da snižavanje cijene nije moguće bez modernizacije, za šta je potrebno 150 miliona eura.

Vlada pokušava da preuzme KAP od ruskog vlasnika, Centralne evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i za taj poduhvat potrebno je da u narednih pet godina otplati 51 milion eura VT banci što će predstavljati dodatno opterećenje.

»U odnosu na druge proizvođače u Evropi, troškovi proizvodnje u KAP-u su veći od 30 do 70 odsto, tako da bi KAP i dalje bio nerentabilan i nekonkurentan, osim ako bi cijene na berzi bile izuzetno visoke i kurs povoljan«, smatra Kovačević.

Cijena tone aluminijuma na berzi u posljednje vrijeme se kretala oko 1,9 hiljada USD po toni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *