Srbija se zadužuje 181 euro po sekundi

Dodajte komentar

Država Srbija se u poslednjih godinu dana, kao po nekom sumanutom taksimetru, zaduživala 151 euro u sekundi. Javni dug Srbije je na kraju marta iznosio 19,39 milijardi eura. Dug je u odnosu na mart prošle godine uvećan za 4,77 milijardi eura, što je u prosjeku 13,1 miliona eura dnevno.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je prethodna Vlada Srbije, ona Mirka Cvetkovića, s kojom je i započet trend pojačanog zaduživanja države, za četiri godine povećala javni dug za 6,85 milijardi eura, što je bio rast od 4,66 miliona dnevno, ili po 53,9 eura u svakoj sekundi.

Sadašnja vlada je za 250 dana svog mandata povećala dug za 3,92 milijarde, što je dnevni porast od 15,67 miliona eura ili čak 181 euro u sekundi.

– Pošto se u nepunih godinu dana trajanja približila četvorogodišnjoj vrijednosti rasta duga, ukoliko bi trajala 1.470 dana kao prethodna, i nastavila da se zadužuje ovim tempom, javni dug bi za to vrijeme bio povećan za 23 milijarde eura, na iznos od 38,5 milijardi eura, na isteku mandata – navodi on.

Zdravković kaže da su na ime kamata za javni dug, ne računajući kamatu na indirektne obaveze koje uredno plaćaju javna preduzeća, samo u martu potrošena 44,4 miliona eura.

– Sa tim novcem je moglo da se kupi po 16 kilograma krompira za svakog stanovnika Srbije, da se sa po 10.000 eura subvencioniše otvaranje 4.443 nova radna mjesta, ili da se izgradi 22 kilometra autoputa – navodi Zdravković.

S druge strane, za ukupan iznos javnog duga moglo je da se sa po 10.000 eura subvencioniše otvaranje bezmalo dva miliona radnih mjesta, kao što je moglo da se kupi 70 miliona tona pšenice ili 78 miliona tona kukuruza.

Ovako je potrebno 35 godina izvoziti pšenicu ili 12 godina kukuruz kako bi se otplatio javni dug, ne računajući mjesečne i godišnje troškove za kamatu, ukazuje Zdravković.

Iz Vlade Srbije je nekoliko puta navedeno da se dug povećava, ali da država tim parama namjerava da vrati stare dugove, pošto sada dobija novac od povjerilaca po osjetno nižim kamatnim stopama. Zdravković, međutim, upozorava da ne vidi da se zaduženja prijevremeno otplaćuju. Prema podacima, u martu je domaći javni dug bio 6,67 milijrdi eura, i povećan je za 1,35 milijardi u odnosu na mart prošle godine. Spoljni javni dug je iznosio 9,94 milijardi i povećan u odnosu na lane za 2,8 milijardi. Indirektne obaveze države (što se odnosi na zaduženja javnih preduzeća za koje Srbija grantuje) bile su 2,77 miliijardi eura i povećane su za 12 meseci za 623 miliona, prenosi magazin Dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *