Oštar pad na Wall Streetu

Dodajte komentar

Oštar pad cijena zlata, nafte i drugih sirovina izazvao je u ponedjeljak rasprodaju akcija na Wall Streetu, pa su berzovni indeksi zabilježili najveći dnevni pad još od novembra prošle godine.

Dow Jones indeks pao je 265 bodova, ili 1,79 odsto, na 14.599 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,30 odsto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 2,38 odsto, na 3.216 bodova. To je njihov najveći dnevni pad od predsjedničkih izbora u SAD-u 7. novembra prošle godine.

Na prodaju akcija ulagače je natjerao podatak da je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju usporio na 7,7 odsto na godišnjem nivou, sa 7,9 odsto u prethodnom kvartalu, što je ispod očekivanja i otvara pitanje kakva je situacija u globalnoj ekonomiji.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, usporavanje rasta tamošnje ekonomije izazvalo je bojazan od slabljenja potražnje za sirovinama, stoga su juče oštro pale njihove cijene.

Cijena nafte na berzi u New Yorku potonula je više od 2,5 dolara, na 88,70 dolara po barelu, najniži nivo od polovine decembra. Cijena unce zlata pala je, pak, više od 140 dolara, zaronivši po prvi put nakon dvije godine, ispod nivoa od 1.400 dolara.

Zbog toga su se akcije u rudarskom i energetskom sektoru našle pod snažnim pritiskom. S&P indeksi tih sektora potonuli su 3,9 odsto. Od 500 akcija u sastavu S&P indeksa juče je samo sedam dobilo na vrijednosti.

„Nakon snažnog rasta cijena akcija od početka godine i niza ne baš sjajnih makroekonomskih podataka, mislim da tržište više nije toliko tolerantno na loše vijesti. Loše brojke o kineskom BDP-u navele su ulagače na dobitonosnu prodaju, a potom ih je dodatno uznemirila vijest o eksplozijama u Bostonu“, kaže Uri Landesman, predsjednik kompanije Platinum Partners.

U dvije eksplozije blizu ciljne crte maratonske utrke u Bostonu u ponedjeljak su poginule tri osobe, dok ih je više od 100 ozlijeđeno.

Na užurbano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje najveći dnevni obim trgovanja u ovoj godini. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su juče zamijenile 8,4 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi oko 6,35 milijardi.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i snažan, 40-procentni skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija, na 17 bodova. To znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena akcija.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE oslabio je 0,64 odsto, na 6.343 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 odsto, na 7.712 bodova, a pariški CAC 0,50 odsto, na 3.710 bodova, prenosi Capital.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *