Bankarski podaci (ni)su tajna

Dodajte komentar

Luksemburg najavljuje ublažavanje politike tajnosti bankarskih podataka. Bankarski sektor te zemlje sa pola miliona stanovnika, 20 puta je veći od njenog bruto društvenog proizvoda.

Prezaduženost Španije i bankarskog sektora Slovenije, sve više zabrinjavaju Brisel.

Makroekonomska nestabilnost pogađa još 11 zemalja eurozone.

Slovenački bankarski sektor opterećen je dugom od sedam milijardi evra, a za dokapitalizaciju tri najveće banke – potrebna je najmanje milijarda evra.
To, recesija i visoka nezaposlenost u Španiji, ukazuju da su neophodne hitne reforme, upozorava Brisel.

„Španija i Slovenija imaju pretjeranu makroekonomsku neravnotežu. Te zemlje evrozone treba da predstave detaljan ekonomski program, kako bi se to ispravilo“, kaže Oli Ren, komesar Eu za ekonomska pitanja.

Brisel je zabrinut i zbog bankarskog sektora Malte, tržišta nekretnina u Švedskoj i Holandiji, ekonomskih problema u Italiji i Francuskoj – od kojih se očekuje da ovog mjeseca donesu mjere za otklanjanje nedostataka.
OECD savjetuje Sloveniji da smanji državno vlasništvo i upozorava je da je sljedeći kandidat za međunarodnu pomoć.

Luksemburg najavljuje da će 2015. godine uvesti automatsku razmjenu bankarskih informacija, navodeći da njegov finansijski sketor ne zavisi od pronevjera.

„Naš bankarski sektor ne živi od prljavog novca, niti od izbjegavanja poreza. Odluku o ublažavanju politike tajnosti bankarskih podataka, nismo donijeli pod pritiskom Evropske unije, iako većina zemalja podržava tu odluku“, rekao je Žan Klod Junker, premijer Luksemburga.

Bankarski sektor Luksemburga, države sa pola miliona stanovnika, 20 puta je veći od njenog bruto društvenog proizvoda.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da će Pariz smatrati kao poreski raj svaku zemlju koja odbije da sarađuje sa francuskim tužiocem za finansijski kriminal.

Trenutno se u 46 država, za koje se sumnja da su u svjetskoj mreži utajivača poreza – analiziraju bankarski podaci.  RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *