Mudis snizio prognozu kreditnog rejtinga Kine

Dodajte komentar

Američka bonitetna agencija Mudis snizila je danas prognozu rejtinga Kine sa „pozitivne“ na „stabilnu“ i potvrdila njen dugoročni suvereni kreditni rejting na „Aa3″.

Druga američka agencija Fič je prošle nedjelje snizila dugoročni kreditni rejting Kine u domaćoj valuti sa „AA-“ na „A+“, usljed zabrinutosti da bi prekomjerno zaduživanje kineske vlade moglo predstavljati rizik po širu ekonomiju, prenosi portal Foks biznis.

„Rejting Kine na nivou ‘Aa3′ je potvrđen zbog kineskih kreditnih sposobnosti, koje su podstaknute daljim snažnim ekonomskim rastom i jakim finansijama vlade“, navedeno je u saopštenju Mudisa.

U izvještaju se, međutim, navodi da su potrebne dodatne reforme kako bi se spriječilo nagomilavanje pritisaka koji mogu povećati rizik od teškog prizemljenja kineske ekonomije. Kina, prema riječima Mudisa, ima snažnu međunarodnu investicionu poziciju.

„Samo šačica visoko rangiranih naprednih industrijskih ekonomija, kao što su Norveška, Švajcarska, Japan, Hong Kong i Singapur, imaju jaču međunarodnu investicionu poziciju“, dodaje Mudis. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *