Soroš: Dozvolite euroobveznice ili napustiti euro

Dodajte komentar

Posle ocjene Džordža Soroša da Njemačka treba da dozvoli euroobveznice ili da napusti euro analitičari smatraju da Angela Merkel samo još “igra na kartu vremena”.

“Euroobveznice prihvatiti ili napustiti euro-oboje je za Evropu i Njemačku bolje, nego ovako dalje da se nastavi”, rekao je Soroš u Centru za finansijske studije na Gete-Univerzitetu u Frankfurtu, ocijenivši da samo aktivna Njemačka može da savlada krizu.

Posle ovog Soroševog predloga da se i bez Njemačke uvedu euroobveznice, ta tema je danas ponovo postala aktuelna u Njemačkoj.

“Pitanje je vremena kada će Merkel promijeniti svoju taktitu i uvesti euroobveznice”, rekao je analitičar u londonskom Dejli telegrafu, Džeremi Vorner (Jeremy Warner), prenijeli su danas njemački mediji, navodeći da on važi za jednog od najuglednijih finansijskih komentatora.

Vorner je ocijenio da bez jedne detaljne reforme euro neće “preživeti”.

Zašto je njemačka kancelarka Angela Merkel, bez čijeg “ja” u Evropi ne može ništa da se odlučuje, kategorično protiv euro-obveznica pitanje je na koje njemački tabliod Bild jednom odgovorio da je to zato – što ona zna.

“Ona zna da Ustavni sud nikada ne bi prihvatio euroobveznice, jer jedna nejmačka odgovornost za dugove euro-država nosi u sebi neprocjenjive rizike”, pisao je ovaj tabliod, ocjenjujući da Merkelova zna i da samo jednim jasnim “ne” može u “crno-žutoj” koaliciji da umiri euro-kritičare.

Merkelova je prošlog ljeta na jednom sastanku s koalicionim partnerima, liberalima, rekla da “dok je ona živa” neće biti euroobveznica, što se ocjenjuje kao rečenica koja će je dugo pratiti, prenosi b92.net.

Evropske vlade pritiskaju Njemačku da odustane od protivljenja ideji ujedinjavanja dugova članica eurozone putem emisije zajedničkih obveznica, koje se spominju kao rešenje za višegodišnju krizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *