Poruka radnika Solane: Ako treba dići ćemo i Crnu Goru na noge

Dodajte komentar

Zaposleni u ulcinjskoj Solani su prisustvovali jednosatnom štrajku upozorenja, koji je u krugu fabrike organizovao sindikat, sa koga je upravi i vlasnicima poručeno da se pozabave neisplaćenim zaradama i povezivanjem radnog staža ukoliko i dalje žele socijalni mir.

Jedan od zaposlenih, Čedo Popović, ima blizu 35 godina radnog staža u Solani i do penzije mu fali skoro tačno onoliko koliko mu nije povezan radni staž u najstarijem ulcinjskom preduzeću.

“Ne tražimo ništa što nam ne pripada, samo svoje i po zakonu”, kazao on sliježući ramenima.

To je potvrdio i njegov kolega Zuber Kasnecović. Njemu do penzije treba još sedam mjeseci radnog staža, a, kao i Popoviću, radni staž u Solani mu nije povezan od 2009. godine.

“Neisplaćivanjem zarada ugrožena je naša egzistencija. Mi smo uglavnom nosioci zdravstvenog osiguranja za naše porodice, ali zbog ovakog odnosa uprave i vlasnika nemamo pravo da se liječimo poput drugih, već uz prećutnu saglasnost zaposlenih u Domu zdravlja”, kazao je predsjednik sindikata Marko Miranović.

On je poručio upravi i vlasnicima da se do kraja mjeseca izjasne o plati za mart, neisplaćenih 12 zarada, ali i sudbini fabrike.

“Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, a ako ne, suočićemo se sa radikalizacijom protesta i nečim što se zove generalni štrajk”, kazao je Miranović.

Povjernik USS za Ulcinj, Aslan Zenelji, poručio je radnicima da je sindikat uz njih.

“Unija će biti uz vas i vaše zahtjeve. Staćemo u odbranu vaših intreresa, jer Solana mora da opstane. Ako treba, dići ćemo cijeli Ulcinj i Crnu Goru na noge”, kazao je Zenelji, ocijenivši “da vlasnicima i upravi ne treba vjerovati”.

Radnici su na crnogorskom i albanskom jeziku nosili transparente „ugrožena su nam osnovna ljudska prava, od 2008. nemamo zdravstveno osiguranje“, „od vaših lijepih riječi se ne živi, na rubu smo egzistencije, zdravstveno oronuli”…

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *