Rublje i euro kao rezervne valute

Dodajte komentar

Kao alternativu euru, osim američkog dolara, stručnjaci sve više navode rublju. Međutim, ruska valuta ima šanse da postane rezervna samo u nezavisnim zemljama.

Euro gubi pozicije kao svjetska rezervna valuta. U situaciji krize u Evropskoj uniji koja ne jenjava, zemlje u razvoju su smanjile udio rezervi u evropskoj valuti za 45 milijardi dolara, što je ekvivalentno šest odsto. Ovakvu statistiku za prošlu godinu navodi MMF.Odnos valutnih rezervi zemalja u razvoju je zasada sljedeći: u dolarima se čuva oko 62 odsto rezervi, a u eurima – svega 24 odsto. Za evropsku novčanu jedinicu to je minimalni pokazatelj u posljednjih 10 godina. Zemlje smanjuju svoju zavisnost od eura „prebacujući“ rezerve u japanski jen, britansku funtu i australijski dolar. Stručnjaci su uvjereni da ovaj spisak može da dopuni i rublja.

Ruske vlasti su više puta govorile da rublja može postati rezervna valuta, posebno na postosvjetskim prostorima. Za to je potrebno da rublja postane jedna od osnovnih obračunskih jedinica među zemljama u regionu. Stručnjaci smatraju da u ovom pravcu Rusija postiže ozbiljne uspjehe. Posebno u okviru Carinskog saveza. Tako se, na primjer, uvoz iz Bjelorusije 90 odsto plaća u ruskim rubljama, a izvoz iz Rusije u Bjelorusiju – 40 odsto.

Da bi zemlje ZND brže prelazile na obračune u rubljama treba koristiti prednost ruskog bankarskog sistema, smatra rukovodilac grupe za analizu zemalja ZND Centra za razvoj Više ekonomske škole Oksana Osipovska.

Postoji varijanta za postepeno pretvaranje rublje u rezervnu valutu zahvaljujući obračunskim operacijama, zato što je bankarski sistem u Rusiji prilično stabilan. I aktivizacija rubaljskih operacija je moguća zahvaljujući tome. Stručnjaci kažu da postoji interesovanje za kreditiranje, jer su se spoljašnji izvori sad u svim zemljama „suzili“, a posebno na postovjetskim prostorima. Dakle, finanijski sistem u zemljama ZND bi mogao ovo da iskoristi i da upotrijebi rublju kao spoljni kreditni instrument.

Razvoj ruske ekonomije takođe direktno utiče na to koliko brzo će rublja postati regionalna rezervna valuta. Ruske vlasti su već postigle veoma stabilan rast ekonomije. Stvoren je jedinstveni depozitarijum koji pojednostavljuje rad inostranih investitora na ruskom tržištu fondova. Ipak, bez obzira na to koliko da se vlast trudi, ruska ekonomija i popularnost rublje prilikom vršenja obračuna između zemalja ZND neraskidivo su povezani sa situacijom u svijetu, posebno u Evropi.

Zasad se ne može davati nedvosmiselena prognoza o budućnosti širenja i upotrebe rublje kao valute za rezerve zemalja na postsovjetskim prostorima. Zbog toga što ekonomska dinamika u Rusiji u ogromnoj mjeri zavisi od toga kako se formira dinamika proizvodnje i potražnja za sirovinama u eurozoni. Udio razmjene robe između Rusije i Evropske unije u ukupnoj razmjeni robe iznosi oko 50 odsto – to je više nego sa zemljama na postsovjetskim prostorima, prenosi Glas Rusije.

Tek nedavno su Bjelorusija i Kazahstan počeli da drže rublju u svojim valutnim rezervama. I broj zemalja koje namjeravaju da „razblaže“ svoje rezerve ruskom valutom samo raste. Interesovanje za rublju u svojstvu rezervne valute već je ispoljila Ukrajina, pa čak i Turska, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *