Djeca robovi prave Zarinu odjeću u Argentini

Dodajte komentar

Svjetski poznata odjevna marka Zara u vlasništvu španskog Inditexa našla se u središtu skandala kada su argentinske vlasti izvele raciju u tri Zarine fabrike u toj zemlji prošle nedjelje.

U fabrikama su zatečeni jezivi uslovi rada, djeca i odrasli radili su zajedno, po 16 sati dnevno, bez prava izlaska na pauzu.“Našli smo odrasle ljude i djecu koji su živjeli u istom prostoru u kom su radili. Oni nisu bili prijavljeni i živjeli su u užasnim uslovima, nisu imali nikakva dokumenta i držali su ih tamo protiv njihove volje”, rekao je Juan Gomez Centurion, šef argentinske državne inspekcije.

Državna inspekcija izašla je na teren nakon prijave nevladine organizacije “La Alameda”, koja se bori za prava radnika, koja tvrdi kako su radnici u tim fabrikama, većinom ilegalni doseljenici iz Bolivije, radili od 7 do 23 sata, bez pauze.

“Porodice su bile prisiljene da dijele skučene prostorije natrpane šivaćim mašinama, iglama, koncem i djecom. Prostorije su bile slabo osvijetljene i bez ventilacije”, rekao je Gustavo Vera, glasnogovornik “La Alamede”, prenosi seebiz.eu.

Ovo je već drugi slučaj da se Zara našla u središtu skandala zbog uslova rada u svojim fabrikama u Južnoj Americi. U Sao Paolu u Brazilu vlasti su 2011. pronašli 14 Bolivijaca u fabrici koja je proizvodila odjeću za Zaru u opasnim i nehigijenskim uslovima, a radili su po 12 sati dnevno za manje od 70 eura mjesečno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *