Dašak optimizma u drugoj polovini 2013.

Dodajte komentar

Analitičari Rajfajzen Bank Internešnel (RBI) nadaju se oporavku privrede eurozone u drugoj polovini ove godine. Dašak optimizma mogao bi se osjetiti i u hrvatskoj privredi, ponajviše zbog pokretanja investicija finansiranih sredstvima iz evropskih fondova, stoji u najnovijem danas objavljenom izdanju strategije Rajfajzen-istraživanja za drugo tromjesečje 2013. godine.

Privredna aktivnost u Evropi, kao i u SAD, i dalje je usporena. Premda vodeći pokazatelji, kao što su proizvođački indeks američkoga ISM-a i IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj, neprestano ukazuju na bolje raspoloženje među kompanijama, prave činjenice poput novih narudžbi tek treba da potvrde to poboljšanje, izjavio je Peter Brezinsček, direktor Rajfajzen-istraživanja.

Ipak, kako procjenjuje, još bi prije kraja prvoga polugodišta neto izvoz trebalo da  da prve naznake privrednog rasta i potom podstakne ulaganja. Snažna tržišta rada i povoljna kretanja plata zaposlenih u ključnim zemljama eurozone oko Njemačke ukazuju i na uzlazni trend privatne potrošnje.

Na prvi su pogled predviđanja rasta ovogodišnjega BDP-a u eurozoni slaba, na visini 0,1 posto uz negativan predznak, jer bi prva polovina godine mogla proteći prilično oprezno. No gledajući u cjelini, trend u idućih 12 do 18 mjeseci trebalo bi da bude uzlazan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *