EURIBOR na istorijski niskom nivou

Dodajte komentar

EURIBOR, stopa po kojoj banke pozajmljuju sredstva na međubankarskom tržištu i dalje se nalazi na istorijsko najnižim nivoima. Stope su ostale nepromijenjene nakon objave guvernera Evropske centralne banke Draghija kako se referentne kamatne stope neće dalje spuštati u narednim mjesecima i kako se nastavlja program neograničene kupovine obveznica na sekundarom tržištu.  ECB je tako zadržao referentnu stopu na nivou od 0,75 posto. Nadalje, Draghi je napomenuo kako će monetarna politika i dalje ostati na raspolaganju tržištu, kako bi održala likvidnost, ista politika koja je krajem prošle godine uticala na značajan pad međubankarskih kamatnih stopa. 

Tromjesečni EURIBOR se tokom marta kretao na nivoima od oko 0,2 posto, dok se šestomjesečni EURIBOR kretao oko 0,32-0,34 posto. Procjenjuje se kako se dodatna likvidnost evropskog bankarskog sektora trenutno nalazi na nivou 408 milijardi eura, nešto iznad najnižih nivoa prošle godine, što je uglavnom posljedica monetarne politike ECB-a.  Draghi je već ranije spomenuo kako ne očekuje rast kamatnih stopa sve dok se dodatna likvidnost na tržištu ne spusti ispod 200 milijardi eura.

Ipak, uprkos pozitivnoj retorici oko održavanja potrebne likvidnosti na tržištu, Upravno vijeće ECB-a je tokom marta odlučilo kako neće nastaviti sa spuštanjem kamatnih stopa. U poređenju sa drugim centralnim bankama, koje su spremne preuzeti veći rizik mogućeg rasta inflacije u cilju stimuliranja rasta, ECB je zauzeo drugačije stajalište.

Tokom juna prošle godine ECB je predviđao kako će rast BDP-a u  Eurozoni tokom 2013. na godišnjem nivou iznositi 1 posto, a rast inflacije 1,6 posto.  Ipak, nakon objave programa o neograničenoj kupovini obveznica na sekundarnom tržištu (OMT), makroekonomski podaci nisu dali željenog efekta: pokazalo se kako će oporavak  će biti puno sporiji, uprkos OMT programu (prema posljednjim očekivanjima očekuje se kako će Eurozona ove godine zabilježiti kontrakciju od 0,5 posto dok će 2014. ekonomija vjerovatno rasti stopom od svega 1 posto). Inflacija bi 2014. trebala biti na nivou od 1,3 posto, što predstavlja drugi najniži nivo u istoriji.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *