ECB još uvek krije plan B za krizu u eurozoni

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi je pod pritiskom da otkrije plan B za rešavanje krize u eurozoni.

Propali prošlomjesečni pokušaj dogovaranja paketa pomoći za spasavanje Kipra uzrokovao je potonuće akcija banaka širom eurozone i ugrozio povjerenje u sposobnost zakonodavaca da se izbore sa suverenom dužničkom krizom, objavljuje njujorški Bloomberg.

Budući da raste zabrinutost u vezi s Dragijevim prognozama ekonomskog oporavka u drugoj polovini godine, predsednik ECB-a razmatra nekoliko opcija. Među opcijama su sniženje kamatne stope, nova runda dugoročnih zajmova bankama, kao i plan za podsticanje kreditiranja kompanija, izjavilo je troje neimenovanih zvaničnika upoznatih sa situacijom.

“Oni moraju početi da misle o sprovođenju nekonvencionalnih mjera ako ne dođe do oporavka”, rekao je ekonomista iz banke ING u Amsterdamu, Martin fan Vliet.

ECB bi, prema Bloombergovom istraživanju, u kojem je učestvovalo 56 ekonomista, trebalo da danas zadrži referentnu kamatnu stopu na rekordnom minimumu od 0,75 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *