Obama se odrekao pet odsto plate

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Barak Obama odlučio je da se odrekne pet odsto svoje plate u znak solidarnosti sa radnicima administracije koji su morali da idu na neplaćeni godišnji odmor zbog velikih mjera štednje, koje su stupile na snagu prošlog mjeseca.

„Ova odluka predsjednika, koja je njegova inicijativa, stupila je na snagu 1. marta, kada stupaju na snagu i mjere štednje i trajaće do kraja decembra“, rekao je zvaničnik administracije.

Obama godišnje zarađuje 400.000 dolara, podsjeća zvaničnik, dodajući da se predsjednik odlučio na smanjenje od pet odsto, što je ukupno 20.000 godišnje, jer je to slično nivou smanjenja plata vladinih radnika, koji nisu u oblasti odbrane.

Neograničena potrošnja u oblasti odbrane i administracije smanjena je kao rezulat redukcija u okviru procesa poznatog kao sekvestracija. Da bi održale ključne funkcije mnoge agencije su prisiljene da šalju radnike na neplaćeni odmor.

Odluka predsjednika uslijedila je nakon što je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane odlučio da se odrekne dijela svoje plate u istom iznosu koliko su izgubili civilni zaposlenici, navodi Rojters.

Ministar odbrane Čak Hejgel će se odreći plate u vrijednosti od 10.750 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *