BIH na dnu po broju turista u ovom delu Evrope

Dodajte komentar

Prihod od turizma u BiH u 2011. godini iznosio je 533 miliona KM (272,4 miliona eura), ili dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a broj zaposlenih koji direktno rade u turizmu iznosio je 22.000 ili 1,8 posto od ukupnog broja zaposlenih.

– Pokazatelji kažu da je u prošloj godini 750 hiljada turista posetilo BiH, što je pretposlednje mjesto u jugoistočnoj Evropi. Iza BiH je samo Makedonija. Slično je i sa ostalim zemljama regiona, Srbijom koja je ostvarila svega dva miliona turista – kaže direktor Centra za strateška istraživanja iz Beograda, Slobodan Nešković.

On kao dobar i pozitivan primjer navodi Albaniju, koja je u toku prošle godine ostvarila 4,1 miliona turističkih noćenja.

– BiH ima sjajne uslove za razvoj turizma, prije svega planinskog i banjskog pa i morskog. Ovaj dio banjskog, kao i velnes i spa turizma nije u najboljoj mjeri iskorišćen – smatra Nešković.

U zemljama Evropske unije stanje je drugačije, jer se u sektoru turizma ubire 4,5 posto deviznih prihoda i ostvaruje 5,5 posto BDP-a, a zapošljava se šest posto radne snage.

Profesor Visoke poslovne škole u Zagrebu, Ivo Andrijanić, kaže da je ponuda u oblasti turizma u BiH itekako siromašna, ako se uzmu u obzir svi potencijali koji postoje.

– BiH ima jednu od najljepših destinacija na svetu, samo je treba znati iskoristiti. Neophodno je napraviti dobar marketing. BiH je i do sada bila poznata u svetu, ali ne po svemu dobrome, a sada su se stekli uslovi da se ovaj raj na zemlji pretvori u dobru turističku destinaciju za ljude iz cijelog svijeta”, – poručuje Andrijanić, prenosi Tanjugbiz.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *