Barozo ljut zbog bankarske unije

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kritikovao je odlaganje kreiranja evropske bankarske unije, u vrijeme krize na prezaduženom Kipru.

“Da bankarska unija postoji danas, upravljanje teškoćama sa kojima se suočavamo na Kipru bilo bi značajno lakše”, rekao je Barozo.

Lideri EU su u decembru načelno dogovorili formiranje bankarske unije i jedinstvenog nadzornog mehanizma. Novi koraci očekivali su se ove godine, ali je rad na njima usporen.

“Trenutne okolnosti jačaju našu odlučnost da reformišemo upravljanje u bankama na smislen način”, rekao je Barozo.

Njemačka i Francuska udružile su snage i pozvale na formiranje jedinstvene bankarske supervizije kao prvi korak ka punoj bankarskoj uniji, koja bi predstavljala osnovu za veću integraciju EU i jačanje njene otpornosti na eventualne finansijske krize u budućnosti. Međutim, neki od ključnih igrača, kao što je Britanija, protive se takvom potezu, prenosi b92.net.

Barozo i novi češki predsednik Miloš Zeman podigli su juče zastavu EU na predsjedničkoj palati u Pragu, čime je simbolično okončan period politike bivšeg lidera zemlje i poznatog euroskeptika Vaclava Klausa.

Češka je pristupila bloku 2004, zajedno sa još devet drugih zemalja, ali njen tadašnji predsjednik Klaus nije dozvoljavao da se zastava EU zavijori nad Hradčanima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *