Recesija u Španiji dublja od očekivane

Dodajte komentar

Španija će naredne sedmice umanjiti svoja predviđanja za ekonomski rast za ovu godinu i od EU će zatražiti dodatno vrijeme za smanjenje deficita u budžetu, pošto je recesija dublja nego što se ranije očekivalo, izjavio je juče izvor iz španske vlade.

Isti izvor rekao je agenciji Rojters da će se u predviđanjima navoditi da se očekuje da će španski bruto domaći proizvod biti umanjen za jedan a ne 0,5 odsto.

Španija pregovara sa Evropskom komisijom za dodatno vrijeme za vraćanje deficita u budžetu ispod limita od tri odsto i očekuje da će to učiniti do 2014. godine, naveo je izvor.

„Španija će povećati ciljani deficit za ovu godinu na šest odsto, sa ranijih 4,5 odsto. Brojke o ekonomskom rastu i deficitu još mogu da se promijene, zavisno od ishoda razgovora sa Evropskom komisijom“, rekao je izvor.

U nacrtu budžeta za 2013. godinu španska vlada je navela da će ekonomija biti smanjena za 0,5 odsto, stopa nezaposlenosti biće na 23,3 odsto, a deficit 4,5 odsto.

Analitičari i međunarodne organizacije ocijenili su da su ova predviđanja optimistična, prenosi Capital.

Evropska komisija je za Španiju u 2013. godini predvidjela ekonomski pad od 1,4 odsto, stopu nezaposlenosti od 26,9 odsto i deficit od 6,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *