The Guardian: Njemci umorni od plaćanja računa za finansijske neuspjehe eurozone

Dodajte komentar

Njemci su već umorni od plaćanja računa za finansijske neuspjehe eurozone, a Berlin je ponovno suočen s optužbama da je iznevjerio drugu člnicu eurozone – ovoga puta radi se o Kipru, piše u nedjelju The Guardian.

“Njemci spremno prihvataju to da imaju veću odgovornost prema ostatku Evrope od bilo koje druge članice EU-a, ali sve više raste osjećaj ogorčenja da sve više prihvataju na sebe krivicu za probleme drugih članica”, piše list.

“Nema paketa spašavanja bez njemačkih jamstava, ali upravo smo mi, Nijemci, suočeni s kritikama, u stvari s neprikrivenom mržnjom”, izjavio je Hugo Mueller-Vogg, vodeći komentator njemačkog Bilda, ustrdivši da su od Njemaca napravili žrtvenog jarca Evrope.

Vogg je naveo uvrede s kojima su Njemci suočeni posljednjih dana dok rastekciparska kriza, uključujući kancelarku s Hitlerovim brkovima na plakatima u Nikoziji i trganje njemačkih zastava s njemačke ambasade. “Mi smo Njemci krivi za sve probleme.”

Za šest mjeseci kancelarka Angela Merkel se suočava s izborima i za nju je mnogo toga u pitanju. Ako bi njezini birači osjetili da više brine o bogatim Britancima i Rusima koji polažu svoj novac u kiparske banke kako bi dobili više kamate i porezne olakšice nego o činjenici da su Njemci pretrpjeli zamrzavanje kamata kao i porast troškova života to bi joj se moglo osvetiti.

Njemačka lobistička grupa Porezno ludilo (Steuer Wahnsinn) izrazilo je zaprepaštenje time da bi ruski oligarsi i mafijaši mogli izvući najviše koristi iz pomoći EU-a.

“Oni su smjestili svoj oprani novac u kiparske banke…smije li to biti da se novac naših poreznih obveznika koristi da bi se spasile njihove milijarde?”, upitala je grupa.

Dok grupa ipak upozorava na “domino efekt” ukoliko Kipar ne bi dobio pomoć, drugi poput Franka Schaefflera, člana njemačkih liberala, koalicijskog partnera kancelarke Merkel, upozorava da ukoliko Njemačka nastavi pokazivati “solidarnost” spašavanju neće biti kraja.

“Odbijam podržavati izopačeni izraz ‘solidarnost u Evropi'”, rekao je Schaeffler u intervjuu Handelsblattu, prenosi seebiz.eu.

“Ukoliko se ovako nastavi uskoro ćemo spašavati Andoru i San Marino jer oni imaju bliske ekonomske veze s drugim zemljama u krizi poput Italije i Špaije”, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *