Hong Kong ima najskuplje nekretnine

Dodajte komentar

Ekskluzivne nekretnine u Hong Kongu su najskuplje na svijetu, što je u skladu sa globalnim trendom stvaranja bogatstva i uspjeha pojedinih regiona. Kako ocjenjuje globalna konsultantska kompanija za trgovinu nekretninama Savils, najeskluzivnije nekretnine u Hongkongu u prosjeku koštaju 7,200 eura po kvadratnoj stopi (0,09 kvadratnih metara) ili 77,040 eura po kvadratnom metru, navela je kompanija u najnovijem pregledu koji poredi cijene u najelitnijim kvartovima svjetskih gradova.

I drugi azijski gradovi su u vrhu liste. Tokio, Šangaj, Singapur, Mumbaj i Sidnej su u 2012. godini bili medju dest najskupljih gradova kada je riječ o kupovini nekretnina. Vrijednost nekretnina širom svijeta je u poslednjih sedam godina udvostručena, pri čemu je veliko povećanje cijena zabiljeleženo u Kini i Aziji zahvaljujući pojavi bogate klase i porastu cijena na malo, navedeno je u izveštaju, kako prenosi Si-En-En.

U toj grupi, Singapur i Mumbaj biljeleže najveći rast cijena nekretnina od 2005. godine sa porastom za 232 i 176 odsto. Cijene su najmanje porasle u Tokiju – 8 odsto.

“Aktivnost milijardera na medjunarodnom tržištu nekretnina odražava stvaranje globalnog bogatstva i ekonomski uspjeh pojedinih regiona i gradova,” ukazuje izvještaj Savilsa. To znači da je potražnja za skupim nekretninama u gradovma novih ekonomskih sila znatno prevazišla onu u razvijenim zemljama poput SAD, Japana, Australije i Evrope.

Njujork se još uvijek veoma dobro kotira medju svjetskim gradovima po vrijednosti rezidencijalnih nekretnina, naročito kada je riječ o isplativosti ulaganja. Ipak on je pao na sedmo mjesto po skupoći rezidencijalnih nekretnina, sa četvrtog mjesta koje je zauzimao 2005.godine. Prema izvještaju, od gradova “starog svijeta,” samo je London zabiljeležio rast najskupljih nekretnina od 2005.godine, za ukupno 107 odsto.

Prema ovom pregledu, od “traženih” svjetskih prijestonica, poslovni prostor je najjeftiniji u Mumbaju dok Sidnej nudi najbolju odnos vrijednosti i novca. “Sidnej ima perspektivu da postane sve važniji grad na globalnom nivou jer se pokazuje aktraktivnim za nove i kompanije u razvoju na obodu Pacifika, ali ograničenja za strance prilikom kupovine kuća predstavljaju prepreku” navodi Savils.

U proteklih par godina, nove poreske mjere usmjerene na smanjenje potrošnje na nekretnine usporavaju rast na trzištima nekretnina podjednako u Aziji i Evropi. Tokom 2012. godine tržište u Singapuru je zabiljeležilo sporiji rast od samo 5 odsto, tržište u Hong Kongu je stagniralo već drugu godinu za redom, dok je aktivnost na londonskom tržištu nekretnina znatno usporena u drugoj polovini godine.

Vrijednost skupih nekretnina u Parizu je znatno opala ali francuska prijestonica ostaje četvrti najskuplji grad kada je riječ o luksuznim rezidencijalnim nekretninama koje se prodaju po projsečnoj cijeni od 2.900 eura po kvadratnoj stopi.

U izveštaju se daje i pregled vrijednosti nekretnina u ljetovalištima – poput Kap Fera u Francuskoj ili Puketa u Tajlandu, koje zaostaju u poredjenju sa cijenama u gradovima ali imaju veći potencijal za rast.

Milijarderi su usredsredjeni na skupe nekretnine u urbanim centrima a ne na nekretnine za odmor u prirodi ili na moru, kaže Jolanda Barns, direktorka za globalna istraživanja u Savilsu. To je globalni trend, milijarderima u bilo kom delu svijeta je potrebno da budu u gradu gde mogu da posluju, objasnila je ona, prenosi b92.net.

Najviša zabiljeležena cijena nekretnine u poslednjih sedam godina postignuta je za kuću u londonskoj aveniji Kensington Palas Gardens koja je 2008.godine prodata za 8,500 eura po kvadratnoj stopi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *