Perite mozak baš kao što perete i zube

Dodajte komentar

Da li ste znali da kancelarijski službenik u jednom satu 37 puta promijeni prozor na kompjuteru? U prosjeku, naravno. Neki i više stotina puta u šezdeset minuta. Na to dodate stres koji može da bude kriv kada zaboravite da sačuvate otkucan tekst ili važne papire ostavite kod kuće. Tako dobijete loš poslovan dan koji može da preraste u potpunu propast.

Pošto je malo ko zainteresovan za neuspjeh i dane na poslu ravne debaklu, važna je informacija da je svačijem mozgu neophodno svakodnevno „pranje“ baš kao i zubima. Ako svakodnevno perete zube (bar dva puta), zar ne mislite i da mozak zaslužuje ovakvu higijenu?

Kako?

Tako što deset minuta na dan ne radite ništa. Isključite vijuge. U radno vrijeme se povucite na deset minuta, zatvorite oči, mentalno posmatrajte šta se dešava, posmatrajte svoje misli koje će se rojiti. Samo ih posmatrajte bez osuđivanja, procjene i emotivne reakcije. Probajte da se fokurisate na jednu tačku i da budete savršeno svjesni SADAŠNJEG TRENUTKA. Šta god da vam se u glavi dešava za tih deset minuta, vi samo budite posmatrač.

Ovo se, naravno, vježba. Dan za danom, biće vam mnogo lakše da kontrolišete svoju “glavu“ dok ne dođete do momenta da u tih deset minuta jednostavno ne mislite. Ovo je pravo osvježenje i „dubinsko pranje“ mozga poslije čega neće biti velikih grešaka (baš kao što je redovno pranje zuba preventiva za manje karijesa).

Ako ne možete da utičete na sve što vam se dešava, sigurno možete da promijenite način na koji doživljavate svijet oko sebe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *