Gubitak slovenačkih banaka u prošloj godini 769 mil. eura

Dodajte komentar

Slovenački bankarski sektor lani je zabilježio gubitak prije oporezivanja od 769 miliona eura, a ne “samo” 664 miliona eura kako je prošlog mjeseca objavila Banka Slovenije, objavio je slovenački poslovni dnevnik Finance..

Centralna banka revidirala je rezultat nakon konačnog knjiženja u bankama. Utvrđeni gubitak prije oporezivanja je konačan, a Finance navode da je 7,6 puta veći u odnosu na gubitak iz 2010. godine.

U januaru ove godine slovenačke banke iskazale su dobit prije oporezivanja u iznosu 10 miliona eura, a godinu dana ranije dibit je iznosila 23,5 miliona eura.

Banka Slovenije upozorava da kreditna aktivnost banaka i dalje slabi: kreditni plasmani nebankarskom sektoru – prvenstveno preduzećima i građanima – na godišnjem nivou pali su 6,8 posto.

Loša aktiva banka dosegnula je 21 posto BDP-a. Rast loših kreditan u poređenju s prethodnom godinom je usporen, a to je posljedica velikih otpisa u decembru prošle goidine, navodi centralna banka. U januaru je udio loših kredita u ukupnim kreditnim plasmanima dosegnuo 14,6 posto, odnosno oko 7,2 milijarde eura. Najveći dio loših kredita otpada na građevinare, a najvrže rastu loši plasmani finansijskim holdinzima.  .

Prihodi Banke Slovenije u 2012. bili su za 131,9 miliona eura veći od rashoda. To je značajno više u poređenju s 2010. (38,2 mil. eura) i 2011. (17,1 nil. eura) godinom. Banka Slovenije u prošloj godini udvostručila je neto kamatne prihode, sa 112,2 miliona eura u 2011. na lanjskih 250,8 miliona eura. Troškove poslovanja snizila je za 0,8 miliona eura, na 26,4 miliona eura. Dio dobiti Banke Slovenije ide u posebne rezerve, a četvrtina ostataka u državni budžet, prenosi Bankamagazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *