8 načina kako se pripremiti za smanjene prihode

Dodajte komentar

Objavljujemo listu razboritih stavki koju je preporučljivo proći kako bi se smanjio stres kad krene plaćanje mjesečnih računa. Iako treba imati optimističan stav, takođe je bitno da realno znate “na čemu ste”, jer ipak još uvijek imate posao.

1. Utvrdite osnovni budžet

Postoji apsolutni minimum koji je potreban za hranu, stanovanje, režije, te dodatni obavezni troškovi kao što su vrtić/škola i studentski kredit. Najbolji scenario je da od viška novca koji ostaje od apsolutnog minimuma nadoknadite manju platu.

2. Bilježite trenutnu potrošnju

Ako nemate budžet, napravite ga i započnite na najjednostavniji način papir i olovka. Naravno, postoje napredni online alati kojih je sve više na internetu, no i jednostavna exel tabela može biti dovoljna. Ovo je bitno da se upoznate sa činjenicom kuda odlazi višak novca, tako da ga možete regulisati.

3. Otplata potrošačkih dugova

Kada alocirate novac iznad apsolutnog minimuma, dio tog novca iskoristite da pokrijete dugove. Dodatna taktika je da pokušate da pregovarate za nižu kamatnu stopu (za što su već i naše banke pokazale praksu da je moguće).

4. Razmislite o svom autu

Podosta porodica posjeduje dva vozila, pe razmislite o mogućnosti posjedovanja samo jednog. Takođe, postoji i opcija da se i odreknete jedinog auta na neko vrijeme. Sve je više porodica koje su počele razmišljati na taj način jer su za auto vezani dodatni troškovi koji mogu uticati na budžet. Cijena guma, goriva, parkiranja, osiguranja primorava porodice da se udružuju sa bližnjima, jer postoje oni koji samo koriste vozilo vikendima, ali i oni koji koriste auto samo tokom sedmice. Ako posjedujete i garažu prodajom vozila garaža se može iznajmljivati i stvoriti dodatan prihod.

5. Provjerite svoje nekorištene stvari

Kako smo svi pomalo finansijski “stisnuti” velika većina prije nabavke većih stvari se prvo pozajmljuje. Ne samo kod rezervnih dijelova ili dječjih potrepština, no već i kod odjeće i obuće. Ženske petice koje ste jednom ili dva puta koristile mogu usrećiti i Vas i osobu koja ih kupuje.

6. Obrazovanje djeteta

Sve više je u ponudi stipendija i raznih školarina koje nude razne organizacije kako za djecu i mlade sa neodgovarajućim uslovima za edukaciju, tako i za izvrsne i prosperitetne studente. Dobijanjem stipendije bi bitno olakšali budžet.

7. Potražite dodatni posao

I dodatni prihod od nekoliko stotina eura mjesečno može bitno uticati na krpljenje finansija do plate. Takođe se po oglasima vrte poslovi koji su jednokratni, pa i oni koji su plaćeni po učinku npr. prodaja.

8. Iznajmljivanje sobe

Ukoliko se nalazite u gradu gdje su univerziteti, te ukoliko imate sobu viška, ovo je idealno rješenje za veliku većinu studenata koji dolaze izvan velikih mjesta, a ne mogu da konkurišu za studentske domove.

Da li Vam se ovi prijedlozi čine drastičnim? Upamtite, ne morate činiti sve sa predloženog popisa, već samo ono što odgovara vašim mogućnostima i potrebama. Bitan je stav kojim ćete se na pametan način nositi sa novonastalom situacijom. Morate znati da nastavite da živite istim životom kao i prije nego je nastala mogućnost za finansijsko samoubistvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *