Hrvati krpe budžet prodajom puteva

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske razmišlja o promjeni modela monetizacije autoputeva, kako bi iskrpila rupe u budžetu za ovu i iduću godinu, piše hrvatski Index hr. Umjesto davanja u koncesiju cijelih Hrvatskih autoputeva (HAC) za što je očekivala iznos od 2,5 do 3 milijarde eura, Vlada će prodavati dionicu po dionicu.

Razlog tome je nezavidno stanje u kojem se Hrvatska nalazi, a koje tjera najveće investitore, dok bi novi model mogao da privuče i neke domaće penzione fondove. Iz izvora bliskih resornom ministarstvu, Index.hr saznaje da bi prvi na listi dionica za koncesiju trebalo da bude pravac Bregana-Zagreb-Lipovac. Riječ je o jedinom dijelu hrvatskih autoputeva koji je potpuno amortizovan i donosi čist prihod, pa su potencijalni koncesionari za njega najviše zainteresovani.

Za budžet Hrvatske u 2013., naime, težak teret predstavljaju rate kredita HAC-a od 447 miliona eura, dok će rata u idućoj godini biti čak 898 miliona eura što će izazvati pravu dramu u krpljenju budžeta. Stoga su u Vladi odlučni da do kraja ove godine sprovedu tender za koncesiju autoputeva kako bi uspjeli da servisiraju dio duga.

Privatizaciji autoputeva u doba resecije protiviće se opozicija , ali i sindikati, navodi portal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *