Ministar finansija sastao se sa delegacijom Svjetske banke

Dodajte komentar

Crna Gora treba da razmotri efekte mogućeg povećanja stope PDV i da se na osnovu rezultata odluči, kao i uzimanja razvojnog zajma – sugerisali su predstavnici Svjetske banke nakon sastanka sa ministrom finansija dr Radojem Žugićem, piše Pobjeda.

Ministar Žugić, sa saradnicima, sastao se juče sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila Anabel Abreu, šefica Kancelarije SB za BiH i Crnu Goru.

Žugić je delegaciji Svjetske banke predočio efekte dosadašnjih mjera koji su, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, ocijenjeni kao snažan iskorak.

– Efekat do sada realizovanih mjera ogleda se u rastu izvornih prihoda od 18,7% (za period od januara ove godine do 15. marta u odnosu na uporedni period prošle godine), što je od strane Svjetske banke pohvaljeno i ocijenjeno snažnim iskorakom na planu uravnoteženja javnih finansija. U pravcu daljeg jačanja fiskalnih pozicija Crne Gore, predstavnici Svjetske banke izrazili su stav da bi trebalo analizirati efekte povećanja stope PDV-a i, u zavisnosti od rezultata takve analize, odrediti se dalje po tom pitanju – navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Žugić i Anabel Abreu su razgovarali i o nastavku saradnje između Svjetske banke i Vlade Crne Gore, u cilju pripreme razvojnog zajma (PEDPL).
– Razvojni zajam bi Crnoj Gori omogućio znatno povoljnije zaduživanje tokom ove godine, što bi povoljno uticalo na poboljšanje strukture crnogorskog javnog duga – saopšteno je nakon sastanka koji, kako je ocijenjeno, potvrđuje kontinuitet dobre komunikacije i uspješne saradnje Ministarstva finansija i Svjetske banke.

Na sastanku su, kako navode, razmijenjena viđenja ukupne ekonomske i finansijske situacije u Crnoj Gori i pravci politika čija implementacija treba da doprinese oporavku i rastu crnogorske ekonomije.
Ministar Žugić je predstavnicima Svjetske banke prezentovao najznačajnije aktivnosti u toku prvih 100 dana rada Vlade, kojima je koordiniralo Ministarstvo finansija, a koje su, u prvom redu, usmjerene na smanjenje budžetskog deficita i podršku preokretu dinamike javnog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *