Umjesto otkaza kraće radno vrijeme

Dodajte komentar

Slovačka fabrika Pežoa i Citroena PSA u Trnavi poštedjela je otkaza oko 900 radnika pošto je u dogovoru sa sindikatima skratila radno vreijme sa 37,5 na 35 sati.

Uprava fabrike pristala je da ne ukida treću smjenu, već da naredne dvije godine zbog manje potražnje za modelima koji izlaze sa fabričkih traka u Trnavi radnici rade kraće i ostaju kod kuća kada se smanjuju narudžbine.

Sindikati i radnici su pristali da im se naredne dvije godine zamrznu plate a poslodavac i sindikati preciziraju još koliki procenat plate će radnici dobiti za vrijeme kada su na prinudnom odmoru kada nema posla i pod kakvim uslovima će odraditi to slobodno vrijeme ako se potražnja poveća.

“Ne treba zaboraviti da se radnicima neće smanjivati plate iako će raditi manje sati sedmično”, rekao je za današnju Pravdu šef fabričkih sindikata Emil Mahina, prenosi b92.net.

Manja potražnja za automobilima na evropskom i svjetskim tržištima pravi probleme cjelom koncernu PSA Pežo Sitroen koji prolazi kroz restrukturalizaciju uz plan da ukine 8.000 radnih mjesta i zatvori jednu od fabrika u Francuskoj, dok bi se proizvodnja modela Pežo 208 preselila potpuno u Slovačku gdje su osjetno manji troškovi proizvodnje.

Plan menadžmenta je, medjutim, zaustavio sud, pošto oko zatvaranja fabrike i otpuštanja koncern mora da se dogovori sa francuskim sindikatima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *